ACTUALITAT

NOTICIES

26/10/2018

Les lipoproteïnes que transporten el colesterol ‘bo’ perden la seva capacitat cardioprotectora en pacients amb aneurisma aòrtic

Investigadors de l’IIB Sant Pau, de l’IISFJD, del CIBERDEM i el CIBERCV han descobert que les lipoproteïnes d’aquests pacients redueixen la seva capacitat per prevenir l’acumulació de colesterol en els macròfags de la paret arterial. Els descobriments d’aquest nou treball poden obrir noves possibilitats terapèutiques per als pacients amb aquesta malaltia mitjançant l’increment de les funcionalitats HDL.

L’aneurisma aòrtic abdominal (AAA) és una dilatació permanent de l’aorta que afecta aproximadament el 5% dels homes majors de 50 anys i més del 1% de les dones majors de 65. La ruptura de l’AAA constitueix una causa important de mort al nostre país i, en l’actualitat, no existeixen tractaments farmacològics que ajuden a prevenir la progressió de la malaltia, sent la intervenció quirúrgica l’única alternativa terapèutica.

Ara, un nou estudi en el qual participen investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER), pertanyents a les seves àrees de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), podria obrir noves possibilitats de tractament, al identificar els mecanismes pels quals les lipoproteïnes que transporten el colesterol bo (HDL) perden la seva capacitat cardioprotectora en pacients amb AAA.

El treball, publicat a la revista Arteriosclerosis Trombosi i Biologia Vascular, ha estat desenvolupat per investigadors del CIBERDEM a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, i del CIBERCV a l’Institut d’Investigacions Sanitàries de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid, liderats per Joan Carles Escolà-Gil i José Luis Martin-Ventura, respectivament, en col·laboració amb investigadors finlandesos i danesos.

Paper del colesterol en la progressió de l’aneurisma aòrtic abdominal
L’AAA es caracteritza generalment per l’acumulació de colesterol i infiltració de macròfags a la paret aòrtica. “L’objectiu d’aquesta investigació es va centrar a avaluar la composició de partícules HDL circulants i el seu potencial per promoure el flux d’expulsió del colesterol dels macròfags en subjectes amb AAA”, explica José Luis Martín-Ventura.

“Les troballes permeten concloure que els pacients amb AAA presenten alteracions en la composició de les HDL i una reducció en la seva principal funció cardioprotectora: la seva capacitat per prevenir l’acumulació de colesterol en els macròfags de la paret arterial”, afirma Joan Carles Escolà-Gil .

El treball va mostrar per primera vegada que, en aquests pacients, l’eliminació del colesterol dels macròfags que propicia l’HDL és defectuosa. Els pacients presentaven nivells baixos d’apolipoproteïna A-I i partícules preβ-HDL i alteració en el flux d’expulsió del colesterol dels macròfags. “Es tracta d’una important alteració funcional de l’HDL que podria estar vinculada mecànicament a AAA”, afegeix el primer signant del treball, Diego Martínez-López.

“Aquests resultats poden obrir noves possibilitats terapèutiques per als pacients amb aquesta malaltia, mitjançant l’increment de les funcionalitats HDL”, conclouen els investigadors.

Artícles de referència:
Impaired HDL (High-Density Lipoprotein)-Mediated Macrophage Cholesterol Efflux in Patients With Abdominal Aortic Aneurysm. Diego Martínez-López, Lídia Cedó, Jari Metso, Elena Burillo, Annabel García-León, Marina Canyelles, Jes S. Lindholt, Monica Torres-Fonseca, Luis Miguel Blanco-Colio, Jesús Mª Vázquez, Francisco Blanco-Vaca, Matti Jauhiainen, Jose Luis Martín-Ventura, Joan Carles Escolà-Gil.
DOI: 10.1161/ATVBAHA.118.311704


** En l’estudi també han participat els investigadors Elena Burillo, Mónica Torres-Fonseca i Luis Miguel Blanco-Colio del CIBERCV i de l’Institut d’Investigacions Sanitàries de la Fundació Jiménez Díaz-Universitat Autònoma de Madrid, Jesús Vázquez del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III i CIBERCV, l’Hospital Universitari Jes Lindholt de Odense, Matti Jauhiainen i Jari Metso del Minerva Institut de Recerca Mèdica i Lídia Cedó, Annabel García-León, Marina Canyelles del CIBERDEM, i Francisco Blanco-Vaca del CIBERDEM, Cap del Grup de Recerca Bases Metaboliques del Risc Cardiovasculars de l’IIB Sant Pau i del Servei de Bioquímica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació