GRUP DE RECERCA DE LES MALALTIES CEREBROVASCULARS

“1 de cada 6 persones patiran un ictus al llarg de la seva vida”.
“A Catalunya, l’ictus és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes, la primera de discapacitat i la segona causa de demència”.
“El temps és cervell”.

Joan Martí Fàbregas

El grup de Recerca de les Malalties Cerebrovasculars de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, és un grup multidisciplinari format bàsicament per neuròlegs clínics, liderats per Joan Martí. A més de l’activitat assistencial, estan especialment interessats en la recerca fonamentalment clínica, però també traslacional.

Per dur a terme la seva recerca, es fomenten les relacions intramurals amb grups i unitats de l’Hospital, com altres Unitats del Servei de Neurologia, la Unitat de Trombosis i Hemostàsia, el Servei de Bioquímica, el Servei de Medicina Nuclear, la Unitat de Neuroradiologia, el Servei d’Urgències, el Servei de Cardiologia, el Servei de Cirurgia Vascular o el Programa ICCC Cardiovascular entre d’altres. També es fomenten les relacions externes, com ara amb la Red Invictus Plus (RETICS) que els connecta amb els millors grups de recerca clínica i de recerca bàsica nacionals en ictus, l’ICFO així com amb diverses institucions europees i americanes dedicades a la recerca clínica.

Principals línies de treball

El grup de Recerca de les Malalties Cerebrovasculars de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, és un grup multidisciplinari format bàsicament per neuròlegs clínics, liderats per Joan Martí. A més de l’activitat assistencial, estan especialment interessats en la recerca fonamentalment clínica, però també traslacional.
Per dur a terme la seva recerca, es fomenten les relacions intramurals amb grups i unitats de l’Hospital, com altres Unitats del Servei de Neurologia, la Unitat de Trombosis i Hemostàsia, el Servei de Bioquímica, el Servei de Medicina Nuclear, la Unitat de Neuroradiologia, el Servei d’Urgències, el Servei de Cardiologia, el Servei de Cirurgia Vascular o el Programa ICCC Cardiovascular entre d’altres. També es fomenten les relacions externes, com ara amb la Red Invictus Plus (RETICS) que els connecta amb els millors grups de recerca clínica i de recerca bàsica nacionals en ictus, l’ICFO així com amb diverses institucions europees i americanes dedicades a la recerca clínica.

Grup de Recerca de les Malalties Cerebrovasculars de l’IR Sant Pau

Joan Martí, Doctor en Medicina i Cirurgia – especialista en Neurologia
Raquel Delgado, Doctora en Medicina i Cirurgia, especialista en Neurologia
Álex Martínez, Llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Neurologia
Pol Camps, Llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Neurologia
Lluís Prats, Llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Neurologia
Daniel Guisado, Llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Neurologia
Elena Jiménez, Doctora en Biotecnologia
Rebeca Marín, Diplomada en Infermeria

 

Tractaments de reperfusió
L’any 1997 la Unitat de Malalties Cerebrovasculars de Sant Pau va ser pionera al país en la implantació de la trombòlisi intravenosa per als pacients amb ictus isquèmic agut. L’any 2015 es va demostrar l’eficàcia del tractament endovascular amb trombectomia mecànica. Aquesta tècnica s’ha pogut implantar 24/7 al nostre hospital a partir de setembre 2016 amb la participació de Neurologia, Radiodiagnòstic, Urgències i Anestèsia i Infermeria. El nostre hospital és un dels 6 centres universitaris catalans
que poden fer aquest tractament.
En diversos estudis multicèntrics, han avaluat la freqüència i el risc de complicacions hemorràgiques després de la trombòlisi intravenosa. En el marc del registre SONIIA (Sistema Online d’Informació d’Ictus Agut) han participat en estudis multicèntrics que avaluen el tractament trombolític intravenós i el tractament endovascular. Han participat en assaigs clínics recents (URICO-ictus, REVASCAT, RACECAT, ENCHANTED).

Mort sobtada
Col·laboren en l’estratificació del pronòstic neurològic dels pacients amb aturada cardíaca i complicacions cerebrals ingressats a la Unitat Coronària. Recentment, s’han dissenyat estudis destinats a la recerca de biomarcadors plasmàtics i de tecnologia òptica (col·laboració amb l’ICFO).

Hemorràgia intracerebral
La Unitat ha estat la promotora de l’estudi multicèntric HERO, finançat pel FIS, per investigar si els microsagnats cerebrals detectats a la ressonància magnètica augmenten el risc d’hemorràgia per anticoagulants orals.
Recentment, han publicat treballs sobre predictors de creixement d’hematomes cerebrals, sobre el paper pronòstic de l’afectació de la insula, sobre l’aportació del Duplex Transcranial en el maneig d’aquests pacients i sobre criteris etiològics.
En col·laboració amb el Servei de Neurocirurgia, la Unitat de Neuroradiologia i el Servei de Medicina Intensiva, participan en assaigs clínics (CLEARIII, MISTIEIII, SWITCH).

Vulnerabilitat de la placa ateroscleròtica carotídia
En col·laboració amb el Servei de Medicina Nuclear i en el marc d’un projecte FIS el grup està avaluant la inflamació a les plaques carotídies, com a marcador de la recurrència isquèmica precoç. En col·laboració amb el Servei de Bioquímica i en un projecte finançat per La Marató de TV3 estan fent estudis de biomarcadors lipoproteics com a predictors del risc d’inflamació.

Ictus criptogènic
En aquesta línea estan fent una col·laboració amb el sistema d’anàlisi SRA (Stroke Risk Analysis), amb l’objectiu de predir quins malalts amb ictus isquèmic es troben afectats per una fibril·lació auricular paroxística. Estan participant en diversos assaigs que intenten aclarir quin és el millor tractament antitrombòtic (RESPECT-ESUS, NAVIGATE-ESUS)

Aplicació de tecnologies òptiques
En col·laboració amb l’ICFO, el grup està estudiant el desenvolupament de tecnologies òptiques que poden ser útils pel maneig diari dels malalts amb ictus, monitorant el flux i l’oxigen cerebral. Actualment, en un projecte finançat per La Marató de TV3, estan avaluant aquesta tecnologia en la mobilització precoç i la rehabilitació després de l’ictus.

Darrera actualització: 18 de setembre de 2018

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació