MEDICINA TRANSLACIONAL

Medicina Perinatal i de la Dona

El grup d’investigació en Medicina Perinatal i de la Dona liderat per la Dra. Elisa Llurba Directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital, està centrat en l’estudi de les malalties derivades de la insuficiència placentària, la restricció de creixement i les alteracions del cor fetal i del desenvolupament neurològic. La coordinadora, compta amb una trajectòria investigadora clínica destacada a la recerca clínica i bàsica.

Cal destacar la seva participació a Redes de Investigación Cooperativa Orientadas a Resultados en Salud (RICORS) com a IP del grup de Sant Pau a la xarxa titulada “Primary care interventions to prevent maternal and child chronic diseases of perinatal and e developmental origin (RICORS-SAMID)” (expedient RD21/0012/0001, Instituto de Salud Carlos III), seguint les investigacions iniciades a l’antiga RETICS “Salud Materno-infantil y del Desarrollo (SAMID, expedient RD16/0022/0015). Aquest grup multidisciplinari està constituït per experts en salut materno-infantil i format per obstetres, ginecòlegs, neonatòlegs, pediatres uciòloges, nefròlegs, i biòlegs que permeten assegurar la consecució dels objectius d’investigació del grup.

Línies de recerca

Insuficiència placentària.

Grup líder internacional en la incorporació de factors angiogènics en el maneig clínic dels pacients con insuficiència placentària amb la publicació de guies clíniques. Realització d’estudis multicèntrics en relació a la predicció i prevenció de preeclàmpsia i les seves conseqüències maternes i fetals a nivell cardiovascular:

  • Avaluació dels factors de risc cardiovascular a les dones amb risc de preeclàmpsia i el seu seguiment en el post part. Estudi ANGIOCOR (PI19/00702)
  • Cribratge i prevenció de risc de complicacions placentàries tardanes. Estudi PE37
  • Estudi randomitzat per avaluar l’impacte de la detecció i el maneig de les dones amb sospita de preeclàmpsia mitjançant la ratio sFlt1/PlGF a la toma de decisions clíniques. Estudi EuroPE (PI16/00375)
  • Funció cardíaca fetal: Estudio Strain.
  • Avaluació placentària mitjançant 2D-3D i predicció de preeclàmpsia

Cardiopatías Congènites (CC).

• Implicació de la placenta en el desenvolupament de les cardiopaties congènites: hem descrit, per primera vegada en humans, la implicació dels factors angiogènics en el desenvolupament del cor fetal.

• Implicació dels factors angiogènics en les complicacions neuroevolutives dels nens amb CC. Projecte nacional coordinat (PI13/01449).

Impacte de l’exposició ambiental de contaminants sobre el embaràs i la programació fetal.

Participació al projecte BISC “Barcelona Life Study Cohort” en col·laboració amb ISGlobal i amb l’Hospital Sant Joan de Déu. Projecte finançat internacionalment: “Pre-natal exposure to urban AIR pollution and pre- and post-Natal Brain development (AIR-NB)” Consejo Europeo de Investigación (ERC), Horizonte 2020, convocatòria ERC-2017-ADG; “Traffic-related air pollution and birth weight: the roles of noise, placental function, Green space, physical activity, and socioeconomic status (FRONTIER)” The Health Effects Institute (HEI), 17-1 Assesing Adverse Health Effects of Exposure to Traffic-Related Air Pollution, Noise, and Their Interactions With Socio-Economic Status.

Millora tractaments reproducció assistida (TRA).

Avaluació de l’impacte de diferents intervencions a una població estèril abans de la fecundació in vitro (FIV) per avaluar si existeix una millora a la taxa de nascut viu, així com la incidència de programació cardiovascular i resultats perinatals adversos. (PI20/01504).

COVID-19 i gestació.

Avaluació de l’impacte de la infecció SARS-Cov-2 sobre la salu materna, l’impacte en la funció placentària i els resultats de la gestació i el neonat. Participem a diversos estudis multicéntrics:

  • “Infección por COVID-19 en el primer trimestre de gestación: seroprevalencia e impacto en la función placentaria”
  • “COVID19: clinical presentation during pregnancy. A population-based study”
  • “Eficacia de la hidroxicloroquina en la prevención de la infección por SARS-CoV-2 y la severidad de la enfermedad CoVid-19 durante el embarazo”
  • “Seguimiento ecográfico en gestantes con infección por COVID-19: riesgos asociados a la infección severa y al trimestre del embarazo”

Mètodes innovadors en atenció al part.

• “Evaluación de la implementación de un método mecánica de inducción al parto en los resultados obstétricos, perinatales y en la experiencia de la paciente” Estudi INDOVA.

• “Evaluación de circuitos asistenciales para determinar aspectos de mejora de la experiencia de la usuaria y sus familias en la atención al parto y puerperio” Estudi pro-Family.

Reptes científics.

Estudiar nous biomarcadors placentaris per al diagnòstic y pronòstic de la preeclàmpsia (PE) i el creixement intrauterí retardat (CIR), amb l’objectiu de generar futures hipòtesis sobre les dianes de prevenció i intervencions terapèutiques d’aquestes malalties.

Determinar la utilitat de nous biomarcadors placentaris (ratio sFlt-1/PlGF) en el diagnòstic i pronòstic de la preeclàmpsia (PE) amb l’objectiu de canviar les polítiques sanitàries existents i millorar d’aquesta manera la salut materna y neonatal.

Estudiar nous biomarcadors de risc cardiovascular matern després de patir insuficiència placentària i explorar estratègies preventives que permetin identificar quines mares tenen risc de patir malalties cardiovasculars a llarg termini.

Estudiar el paper de la insuficiència placentària i la hipòxia a les cardiopaties congènites amb l’objectiu d’augmentar el nostre coneixement de la relació existent entre la morfogènesis placentària hipòxia-depenent, la funció placentària i els efectes sobre el metabolisme de l’oxigen en el fetus.

Identificar nous biomarcadors detectables durant l’etapa fetal y neonatal que nos ens permetin predir el risc neurològic postnatal a les cardiopaties congènites.

Avaluar l’impacte de la exposició materna a l’exposició ambiental, sobre la gestació, les complicacions placentàries y el neurodesenvolupament fetal con l’objectiu de generar evidències que donin suport a la regulació i la implementació de les intervencions necessàries per part de les autoritats sanitàries.

Avaluar l’impacte de la infecció Sars-Cov2 a la gestació i el neonat.

Realitzar investigació clínica enfocada a la millora de l’atenció obstètrica amb la implementació de solucions innovadores en el procés de part i puerperi.

Col·laboracions.

Amb altres grups del IIB Sant Pau.

  • Fundació Puigvert: Carlos Dosouto, Susana Peón, M. Jesús Saiz
  • Patologia Molecular del càncer: Dra. Bárbara García-Valdecasas
  • Síndromes d’inestabilitat Genòmica i Reparació de l’ADN: Dr. Jordi Surrallés
  • Oncologia Ginecològica i Peritoneal: Dra. M. Virtudes Céspedes
  • Anestesiologia: Dra. M. Victoria Moral, Batalla González, Astrid María
  • Cirurgia General i Digestiva: Dr. Antonio Moral
  • Endocrinologia, Diabetis i Nutrició: Dr. Dídac Mauricio, Dra. Rosa Corcoy
  • Pediatria: Dra. Susana Boronat, Fraga Rodríguez, Gloria Mª, Josa Eritja, Moliner Calderón, Elisenda
  • Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris: Dr. Xavier Bonfill
  • Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular: Dr. Francisco Blanco, Dr. Jordi Ordóñez, Dra. Fina Mora, Dr. Álvaro García
  • Neurorradiologia: Dra. Beatriz Gómez-Anson

Externes.

  • Red de Salud Maternal y del Desarrollo (SAMID Network). RD16/0022
  • Centro de Investigación Biomédica en RED – En enfermedades Raras (CIBERER). CB06/07/0027 (U719). IP: Dr. Eduard Gratacós.
  • Centre de Medicina Maternofetal i Neonatal de Barcelona, Hospital Sant Joan de Déu – Hospital Clínic (BCNatal). Coordinadora: Dra. M. Dolores Gómez-Roig.
  • Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Programa “Contaminació atmosfèrica i entorn urbà” (Dr. Payam Dadvant) y “Infància i medi ambient” (Dr. Jordi Sunyer).
  • Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Maternal, Child and Reproductive Health Initiative. Campus clínic.

Amb la industria.

  • Roche diagnòstics
  • Cook
  • Philips
  • Roche Pharma

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació