ACTUALIDAD

NOTICIAS

11/04/2024

Un estudio pionero de Sant Pau y el Barça Innovation Hub describe, por primera vez, cómo afecta el deporte de alta intensidad a la expresión genética

Un estudi pioner realitzat per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb el Barça Innovation Hub -l’àrea de recerca i innovació del FC Barcelona-, ha permès relacionar, per primer cop, com afecta l’esport d’alta intensitat a l’expressió genètica. Concretament, s’han detectat alteracions al sistema immune, el metabolisme dels aminoàcids, la generació d’energia i els nivells d’estrès oxidatiu de l’organisme just després de practicar exercici d’alta intensitat.

L’estudi, que publica la prestigiosa revista científica PlosOne Journals, ha identificat diferents perfils de recuperació de l’esforç físic realitzat durant l’exercici d’alta intensitat que permet, de manera personalitzada, establir una nova forma innovadora de distingir, en un mateix equip, esportistes en funció de si són recuperadors ràpids o lents en funció de l’expressió dels seus gens.

La investigació s’ha centrat a analitzar el perfil d’expressió dels gens dels jugadors d’equip d’handbol del FC Barcelona, examinant quins gens s’activen o inhibeixen en funció de l’esforç físic de cada jugador durant el partit i relacionant-lo amb la preparació física i la capacitat de recuperació després d’un partit.

L’objectiu era relacionar els nivells de càrrega externa dels esportistes, ocasionats per l’activitat esportiva d’alta intensitat, amb l’activació de tots els gens del genoma de cadascun dels individus.

Tècnica pionera de darrera generació

Aquest estudi es distingeix per ser dels primers a utilitzar tècniques avançades de seqüenciació mitjançant NGS (Next-Generation Sequencing) que permeten analitzar l’expressió de tots els gens del genoma en sang mitjançant l’anàlisi dels nivells d’ARNm, recolzant-se en algoritmes sofisticats d’intel·ligència artificial per interpretar les dades obtingudes.

El Dr. José Manuel Soria, cap del grup de Genòmica de les malalties complexes a l’Institut de Recerca Sant Pau, comenta que: “la transcriptòmica (expressió dels nostres gens) exerceix un paper crucial a l’hora de desentranyar els mecanismes moleculars associats amb el rendiment i la recuperació a l’esport, com demostren els nostres resultats”.

Aquest expert, que és l’autor principal de l’estudi, afegeix que “amb aquesta informació -la identificació de gens clau i l’alteració de les vies involucrades- aplicada a l’esport, els professionals de la salut podran desenvolupar intervencions específiques i personalitzades per millorar el rendiment, la recuperació, així com per reduir el risc de lesions a cada esportista. Aquests resultats també tindran un alt impacte als esportistes no professionals que vulguin millorar els seus objectius o, simplement, millorar la seva salut”.

Una porta a la medicina esportiva del futur

La tecnologia utilitzada en aquest estudi obre la porta a un gran ventall d’aplicacions a l’àmbit de la medicina personalitzada i a la personalització d’intervencions clíniques. Analitzat el perfil transcriptòmic dels esportistes, es poden detectar aquelles alteracions en l’expressió dels gens de cada individu que en dificulten els processos de recuperació esportiva i permet optimitzar el rendiment dels jugadors a través d’intervencions personalitzades adaptatives, basant-se en les característiques específiques de cadascun dels esportistes.

Aquest avenç no només beneficia els atletes d’alt rendiment, sinó que també té implicacions potencials en l’àmbit de la salut i el benestar general, ja que proporciona un enfocament més holístic i personalitzat en la cura de la salut esportiva.

Article de referència

Ezquerra Condeminas P, Mallol M, Font R, Tremps V, Gutiérrez JA, et al. (2024) Unraveling athletic performance: Transcriptomics and external load monitoring in handball competition. PLOS ONE 19(3): e0299556. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0299556

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia de navegación y realizar tareas analíticas. Si continuas navegando, consideramos que acceptas el uso. Más información