MEDICINA TRANSLACIONAL

MEDICINA PERINATAL I DE LA DONA

20 juny, 2024

CARDIOMOM: Avaluació del Risc Cardiovascular en Dones Joves Després de l’Embaràs

Barcelona, 20 de juny de 2024 – La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort en les dones i, tanmateix, està poc estudiada en dones joves. Les complicacions obstètriques durant l’embaràs incrementen significativament el risc de desenvolupar malaltia coronària, insuficiència cardíaca i demència d’origen vascular. En aquest context, neix l’estudi CARDIOMOM, una iniciativa innovadora liderada per la Dra. Elisa Llurba, que busca avaluar el risc cardiovascular en dones joves després de l’embaràs, amb o sense complicacions placentàries.

L’objectiu principal de CARDIOMOM és crear estratègies de prevenció de malalties cardiovasculars dirigides específicament a dones, i en particular a dones que han estat mares recentment. Amb aquest estudi, es busca combatre els mites i els biaixos de gènere als quals estan sotmeses, promovent una atenció més equitativa i personalitzada en salut cardiovascular.

Procediments de l’Estudi

Les participants de l’estudi se sotmetran a una sèrie de proves exhaustives per avaluar la seva salut cardiovascular. Aquestes proves inclouen mesures antropomètriques com pes, alçada, mesura de maluc i cintura, i una avaluació cardiovascular completa que inclou una ecocardiografia. A més, es realitzaran anàlisis de sang per identificar marcadors cardiovasculars a la sang materna i s’utilitzaran qüestionaris per avaluar aspectes relacionats amb nutrició, activitat física, estrès, salut mental i hàbit tabàquic. A les voluntàries que presentin un risc cardiovascular alt, se’ls oferirà la possibilitat de realitzar proves addicionals, com una ressonància magnètica o una tomografia axial computada (TAC).

Addicionalment, en funció del lloc de residència de cada participant, es determinarà la seva exposició a factors de l’entorn urbà, com la contaminació de l’aire o el soroll. Les participants també tindran l’oportunitat de realitzar una entrevista perquè puguem conèixer les seves necessitats de salut després del part.

Participació en l’Estudi

L’estudi CARDIOMOM busca la participació de 1200 dones de la ciutat de Barcelona. El procés de reclutament ja ha començat, havent-se contactat amb més de 400 dones. Fins a la data, més de 200 dones ja han estat visitades i s’han recollit més de 100 mostres de sang.

Aquest estudi representa una oportunitat única per contribuir a l’avanç del coneixement en salut cardiovascular femenina i per rebre una avaluació detallada de la seva salut postpart.

Per a més informació sobre com participar en l’estudi, si us plau contacteu-nos a través del correu electrònic CARDIOMOM@santpau.cat.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació