CURRENT AFFAIRS

NEWS

25/10/2023

Identifiquen 97 nous gens associats a l’aneurisma de l’aorta abdominal

Investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau i del Servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital del Mar, liderats per la Dra. Maria Sabater Lleal, investigadora Miguel Servet al grup de Genòmica de les Malalties Complexes de l’Institut d’Investigació Sant Pau, han participat en l’estudi genètic d’aneurisma més gran de l’aorta abdominal realitzat fins ara. L’etiopatogènesi d’aquesta malaltia és complexa i multifactorial i encara que roman essencialment desconeguda, se sap que hi ha un component genètic important.

L’estudi, que publica la revista Nature Genetics, ha analitzat les dades clíniques i genètiques de 14 cohorts de pacients (entre elles la cohort de l’Institut de Recerca Sant Pau), incloent-hi prop de 40.000 persones amb aneurisma i més d’un milió de controls sans , per identificar i investigar els determinants genètics de l’aneurisma de l’aorta abdominal. L’anàlisi ha localitzat 121 regions cromosòmiques associades amb l’aneurisma de l’aorta abdominal, de les quals 97 són descrites per primera vegada. La informació genètica derivada de la metaanàlisi permet explicar el risc d’aquesta malaltia més enllà dels factors de risc clínics tradicionals.

Una de les autores del treball, la Dra. Mercedes Camacho, del grup de Genòmica de les malalties complexes de l’Institut de Recerca Sant Pau, explica que l’aneurisma de l’aorta abdominal consisteix en una dilatació localitzada i progressiva de l’aorta abdominal, generalment a la zona infrarrenal. És una malaltia lligada a l’envelliment que afecta el 6-9% dels homes i l’1-2% de dones de més de 65 anys i tendeix a augmentar a la població paral·lelament a l’esperança de vida.

Aquesta malaltia en molts casos sol ser asimptomàtica, per la qual cosa el diagnòstic es produeix majoritàriament de manera casual. Actualment, no hi ha cap tractament farmacològic capaç de limitar la progressió de l’aneurisma o evitar-ne el trencament, associat a una alta taxa de mortalitat. La intervenció quirúrgica, sigui oberta o endovascular, és l’única opció terapèutica, procediment costós per al sistema sanitari i amb elevada morbimortalitat. “L’estudi genètic és fonamental per desxifrar la patogènesi de la malaltia i permetrà el diagnòstic precoç i el desenvolupament d’eines clíniques“, informa la Dra. Sabater.

El paper del metabolisme lipídic

Una de les troballes més destacades de l’estudi ressalta el paper fonamental dels lípids i el seu metabolisme en la patogènesi de la malaltia: 42 de les 121 regions cromosòmiques associades a risc d’aneurisma contenen gens associats amb lípids, fet que dona suport a les teràpies moduladores de la malaltia lípids poden tenir un paper en el tractament de la malaltia.

Encara que les dades actuals sobre els efectes de les estatines en l’expansió aòrtica són contradictòries, l’evidència genètica d’aquest estudi suggereix que la reducció del colesterol-LDL mitjançant la inhibició de PCSK9 (proteïna relacionada amb els nivells de LDL-colesterol circulatori i la inhibició és el tractament més eficaç per reduir els seus nivells) podria també disminuir el risc de desenvolupar un aneurisma de l’aorta abdominal, encara que futurs estudis han de demostrar si aquest tractament redueix la progressió de la malaltia una vegada diagnosticada” afegeix la Dra. Sabater, coordinadora de la participació espanyola a l’estudi.

A més, afegeix la investigadora, conèixer les variants genètiques implicades en aquesta malaltia també permetrà desenvolupar un score genètic que ajudi a predir quines persones tindran més risc de patir-la i que, per tant, serien candidates a fer proves de cribratge més específiques.

Els processos de desenvolupament de fàrmacs i assaigs clínics són llargs, costosos i complexos, per la qual cosa cal triar amb cura les noves intervencions terapèutiques. Aquestes troballes contribueixen a canviar l’abordatge d’aquesta malaltia aportant informació genètica.

Article de referència

Roychowdhury T, Klarin D, Levin MG, Spin JM, Rhee YH, et al. Genome-wide association meta-analysis identifies risk loci for abdominal aortic aneurysm and highlights PCSK9 as a therapeutic target. Nat Genet. 2023 Oct 16. doi: 10.1038/s41588-023-01510-y. Epub ahead of print. PMID: 37845353.

This website uses cookies to improve the browsing experience and perform analytical tasks. If you continue browsing, we understand that you agree our cookies policy. More information