CURRENT AFFAIRS

NEWS

01/06/2023

Nova estratègia terapèutica per al tractament de l’aneurisme d’aorta abdominal

Els resultats d’un estudi, liderat per Maria Galán Arroyo, investigadora de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau) i de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), i Cristina Rodríguez, investigadora de l’IIB Sant Pau, mostren que l’acció d’una molècula (el pèptid SS-31) sobre els mitocondris cel·lulars disminueix la incidència i la mortalitat d’aquesta malaltia.

El pèptid SS-31 dirigit al mitocondri té la capacitat de limitar el remodelat vascular que condueix al desenvolupament de l’aneurisma d’aorta abdominal (AAA). Aquesta és la principal conclusió de l’estudi publicat a la revista científica British Journal of Pharmacology.

L’AAA és una malaltia degenerativa que afecta el 6-9% dels homes més grans de 65 anys. És una condició en què l’aorta abdominal, l’artèria principal que subministra sang a l’abdomen i les cames, es dilata i es debilita. A mesura que l’aneurisma creix, augmenta el risc que es trenqui, cosa que pot causar una hemorràgia interna potencialment mortal.

“Fins ara, no hi ha un tractament farmacològic eficaç per a l’aneurisma d’aorta abdominal. Tot i això, aquest treball revela una nova estratègia terapèutica per al tractament d’aquesta malaltia”, explica Cristina Rodríguez, una de les investigadores que ha liderat l’estudi.

Els resultats mostren que el tractament amb el pèptid SS-31 limita la disfunció mitocondrial, l’estrès de reticle endoplàsmic (que suposa una alteració a la síntesi de proteïnes i condueix a la producció de proteïnes defectuoses) i l’estrès oxidatiu vascular en un model experimental de la malaltia. “Això resulta en una disminució de la incidència i gravetat de l’AAA, una reducció del diàmetre aòrtic i de la mortalitat, així com una millora en múltiples processos associats al desenvolupament de l’aneurisma, com una inflamació menor i millora de la integritat de la matriu extracel·lular”, afegeix María Galán Arroyo, coautora de l’estudi i investigadora de la URJC i de l’IIB Sant Pau.

Estudis clínics previs també han demostrat l’eficàcia del SS-31 en el tractament d’altres malalties. Per exemple, s’ha demostrat que el pèptid SS-31 és efectiu en la reducció del dany cerebral després d’un accident cerebrovascular i la millora de la funció cardíaca en pacients amb insuficiència cardíaca.

Aquest nou treball suggereix que la SS-31 podria ser una estratègia terapèutica interessant per al tractament de l’AAA. “Els nostres resultats representen un important avenç en la investigació sobre el tractament de l’aneurisme d’aorta abdominal i ens acosta un pas més a trobar una cura efectiva per a aquesta malaltia”, subratlla la Dra. Galán.

L’estudi ha estat liderat per Maria Galán i Cristina Rodríguez, investigadores de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau), del grup de l’Àrea de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), dirigit per José Martínez González ( Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC) amb la col·laboració d’un equip de l’Àrea CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Article de referència

Navas-Madroñal, M., Almendra-Pegueros, R., Puertas-Umbert, L., Jiménez-Altayó, F., Julve, J., Pérez, B., Consegal-Pérez, M., Kassan, M., Martínez-González, J., Rodriguez, C., & Galán, M. (2023). Targeting mitochondrial stress with Szeto-Schiller 31 prevents experimental abdominal aortic aneurysm: Crosstalk with endoplasmic reticulum stress. British Journal of Pharmacology, 1– 20. https://doi.org/10.1111/bph.16077

This website uses cookies to improve the browsing experience and perform analytical tasks. If you continue browsing, we understand that you agree our cookies policy. More information