ACTUALITAT

NOTICIES

23/12/2020

Nou mapa de recomanacions per prevenir i tractar la Covid-19

Un consorci internacional d’investigadors i centres de sis continents ha llançat un mapa viu de les últimes recomanacions basades en l’evidència per a la prevenció i el tractament de la covid-19. La iniciativa, coordinada per Cochrane Canadà amb la participació de l’OMS i d’investigadors vinculats a l’Hospital Sant Pau de Barcelona, ofereix de moment centenars de recomanacions en un intuïtiu mapa que els usuaris estan provant per millorar la seva usabilitat.

Aquesta plataforma digital, que s’anirà desplegant en fases, es basa en la tasca prèvia de l’equip en l’elaboració conjunta de la base de dades de l’OMS sobre recomanacions per a la prevenció i l’atenció de la tuberculosi. Aprofitant l’abast d’una plataforma digital de lliure accés, el mapa ofereix un catàleg complet de proves avaluades críticament dirigit als responsables de formular polítiques de salut, els professionals de la salut, els investigadors i el públic en general, arreu de món. De moment, està en anglès, però es publicarà pròximament en altres idiomes.

“Durant una pandèmia mundial, és fonamental que les recomanacions de les guies de més qualitat siguin accessibles i estiguin disponibles”, afirma Tamara Lotfi, investigadora associada i coordinadora de projectes del Centre Col·laborador de l’OMS per a Malalties Infeccioses, Mètodes de Recerca i Recomanacions de la Universitat de McMaster, vinculat a la iniciativa. Lotfi, que ha exercit un paper fonamental en l’elaboració del mapa, explica que la plataforma “permet als usuaris delimitar les seves consultes de cerca, permetent-los definir la població i la intervenció d’interès per explorar les recomanacions que millor s’ajustin a les seves necessitats.

Pablo Alonso, investigador del IIB-Sant Pau al Centre Cochrane Iberoamericà i membre del grup de treball, destaca la importància d’aquesta iniciativa per “reduir la duplicació d’esforços i apropar a la comunitat internacional la possibilitat de compartir recursos d’una manera eficient”. En aquest sentit, explica que “pròximament la plataforma permetrà als usuaris contextualitzar les recomanacions en proporcionar la informació sobre l’evidència disponible per a cada recomanació, tant sobre efectivitat i diagnòstic, com sobre altres factors rellevants, com l’ús de recursos, l’equitat i l’acceptabilitat, entre d’altres. Tot això facilitarà una presa de decisions més oportuna i fonamentada a nivell local, nacional o internacional. Així mateix, ajudarà a detectar les necessitats tant de nova recerca com de potencials noves recomanacions”.

Totes les recomanacions es poden buscar de forma intuïtiva i es poden compartir. Es preveu que això faciliti la disponibilitat de noves troballes i la seva aplicació a tot el món, inclosos els països d’ingressos baixos i mitjans. “Quan ens enfrontem a una crisi de salut pública d’aquesta magnitud, és essencial que unim forces amb els nostres col·legues científics per aprendre de les seves experiències i aprofitar les seves perspectives”, assenyala Holger Schünemann, director de Cochrane Canadà. El finançament d’aquesta iniciativa ha estat proporcionada pels Instituts Canadencs de Recerca de la Salut (CIHR, en les seves sigles en anglès).

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació