ACTUALITAT

NOTICIES

18/02/2021

Sant Pau participa en la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

Sant Pau participa juntament amb altres 7 institucions sanitàries destacades de l’àrea de Barcelona, en la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona: Sumant per millorar la salut i el benestar de la societat. Els seus instituts de recerca  i l’ICFO uneixen forces mitjançant la creació d’una  xarxa per tal de dur tecnologies fotòniques d’avantguarda  a  l’hospital per promoure les activitats de recerca i desenvolupament  que es realitzen al voltant de la Ciutat Comtal, i per extensió a tot Catalunya, a través d’una llarga col·laboració entre l’ICFO i els seus nombrosos col·laboradors  clínics.

A causa de la seva excepcional versatilitat, precisió i naturalesa no invasiva, la fotònica està exercint un paper cada vegada més important en les tècniques i pràctiques mèdiques, de manera que  es considera una tecnologia clau per a l’evolució de l’atenció sanitària a Europa. Els investigadors de l’ICFO tenen una àmplia experiència en el desenvolupament de tecnologies fotòniques per a l’ús clínic, en col·laboració amb metges i metgesses d’arreu del món, molt especialment els de l’àrea de Barcelona.

 

La transferència reeixida de les noves tecnologies “del laboratori d’anàlisis clíniques al llit de l’hospital” requereix l’esforç  cooperatiu d’experts en diferents camps, assegurant que la investigació al voltant de les tecnologies mèdiques estigui contínuament alineada amb les necessitats dels ciutadans i la societat en general. Després de més d’una dècada d’estreta col·laboració amb els hospitals i especialistes sanitaris de l’àrea de Barcelona, es  crea formalment  la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona per tal de consolidar i ampliar l’abast, l’àmbit i l’impacte d’aquestes relacions crucials. Aquesta xarxa forma part del programa Llum per a la Salut de l’ICFO, una iniciativa que va néixer i créixer gràcies a l’impuls de la Fundació Cellex, i també amb el recolzament de  la Fundació “la Caixa” i de l’Ajuntament de Barcelona, a més a més de fons estatals i Europeus.

 

La Xarxa aspira a  tenir un impacte  a la societat a molts nivells:

  • Compartir i contrastar les millores pràctiques per a l’ús de la tecnologia, l’adopció i la difusió de resultats entre els centres d’atenció.
  • Una estructura formal que permetrà un major enfocament en una àmplia gamma d‘escenaris de pacients que, en última instància, millorarà els resultats per als pacients.
  • Flexibilitat per participar conjuntament en iniciatives i projectes internacionals, sobretot de la Unió Europea, per ampliar els objectius de recerca comuns dels socis de la xarxa.
  • Preparació per a la participació en emergències, com la COVID-19, per tal d’assajar de manera ràpida i efectiva noves tecnologies, per tal de complir amb els requisits emergents per a l’atenció de pacients crítics.
  • Ampliació dels centres de dades a tota l’àrea de Barcelona i Catalunya (edat, geografia, patologies) per assajar tecnologies que ofereixin una anàlisi fiable i profunda, amb abast també estatal i europeu.

 

Els principals esforços conjunts establerts fins a dia d’avui han abastat iniciatives en les disciplines com la neurologia i la neurocirurgia, les cures neonatals, l’oftalmologia, l’oncologia, la monitorització de cures intensives, la dermatologia, l’anàlisi clínica ràpida, la rehabilitació, la medicina esportiva, el benestar, els trastorns de la son i l’anestesiologia, entre d’altres.

 

Les  institucions que inicialment formen part de la xarxa són: l’ICFO, la Fundació Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau), l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut d’Investigació Oncològica de Vall d’Hebron (VHIO), l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salud Germans Trias i Pujol, el Parc Sanitari Pere Virgili, la Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

La iniciativa és oberta  a altres entitats que puguin contribuir.

Pàgina web de la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

 

Enllaços d’interès

(https://barcelonamedicalphotonics.icfo.eu/

 

Vídeo

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació