Després de l’èxit de la primera edició, que va reunir més de 3.000 participants, l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) engega la segona edició de L’Aventura de la Mariona, un projecte educatiu i de divulgació científica pensat per inspirar vocacions entre infants i adolescents, i trencar estereotips de gènere que allunyen especialment les nenes del món de la recerca.
Aquest any, la Mariona torna amb tres noves missions que tindran lloc els mesos de juliol, setembre i novembre, i que culminaran amb una gran festa el 15 de febrer de 2026, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per celebrar el talent científic amb perspectiva de gènere.
La primera cita serà el dissabte 19 de juliol al Parc d’Atraccions Tibidabo, amb una jornada lúdica i participativa centrada en el sistema digestiu. A través de tallers i activitats dissenyades per professionals de l’IR Sant Pau, infants i famílies podran descobrir com funciona el nostre aparell digestiu i participar en experiments i jocs educatius.
Com a novetat destacada d’aquesta segona edició, una de les missions tindrà lloc al Zoo de Barcelona, al setembre, en la línia d’ampliar els espais que acullen aquest projecte i arribar a nous públics en entorns educatius i accessibles.
Les activitats, gratuïtes i obertes a tothom, estaran dinamitzades per professionals de l’IR Sant Pau —persones investigadores, professionals de la salut, tècniques i estudiants— que compartiran el seu coneixement de forma propera i motivadora. Infants i joves acompanyaran la Mariona, una nena de vuit anys apassionada per la ciència, en una aventura plena de reptes relacionats amb el cos humà, la salut i la recerca biomèdica.
Podeu trobar més informació al web:
https://www.santpau.cat/es/web/public/mariona-investigadora
A la primera edició de “L’aventura de la Mariona”, es van organitzar tres jornades lúdic‑científiques al Parc d’Atraccions Tibidabo —el 20 de juliol, 21 de setembre i 24 de novembre de 2024— on famílies i infants van participar en tallers interactius, xerrades amb investigadores i missions divulgatives per “activar” òrgans com el cervell, el cor, els músculs i la sang. Totes aquestes activitats van culminar amb una gran festa final el 9 de febrer de 2025 al Tibidabo, amb més de 2 500 persones celebrant el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència en un ambient festiu i familiar.
El projecte de “Mariona investigadora” és una iniciativa educativa i de divulgació desenvolupada per l’IR Sant Pau. La Mariona és un personatge que simbolitza una nena de vuit anys apassionada per la ciència i la medicina, el propòsit de la qual és inspirar nenes, nens i joves a explorar el món de la recerca científica. És a aquesta edat, els vuit anys, quan les nenes solen perdre l’interès a la ciència, tant pels estereotips que encara persisteixen com per la falta de referents, cosa que aquest projecte busca pal·liar.
A través d’una sèrie de missions i reptes dissenyats per realitzar-se al Parc d’atraccions Tibidabo i al Zoo de Barcelona, la Mariona incentiva els més petits a descobrir els secrets del cos humà, participar en experiments científics i aprendre sobre la importància d’adoptar un estil de vida saludable.
El projecte també posa en relleu el rol de les dones en la ciència, destacant exemples reals d’investigadores que comparteixen la seva experiència professional i personal amb la finalitat de promoure la igualtat de gènere en aquest àmbit.
A l’IR Sant Pau s’impulsa constantment un diàleg amb la societat, alineat amb el seu pla de RRI i amb els seus objectius d’Educació Científica i Participació Ciutadana. Com a centre CERCA i com a una Unitat de Cultura Científica i de la Innovació acreditada per la FECYT, el seu compromís per apropar la recerca a la societat és ferm. Com a únic institut de recerca català amb un programa de recerca transversal en gènere, l’IR Sant Pau és portaveu dels darrers avenços científics i posa de manifest la importància de la recerca amb perspectiva de gènere i del rol femení en la recerca i el futur de la ciència en femení.