ACTUALITAT

NOTICIES

09/07/2025

La combinació de simvastatina i rifaximina no aporta beneficis clínics als pacients amb cirrosi descompensada

El grup del CIBEREHD del Servei de Patologia Digestiva de l’Hospital de Sant Pau ha participat en un assaig clínic internacional que ha estat recentment publicat a la revista JAMA (Journal of the American Medical Association), una de les publicacions mèdiques més prestigioses a escala mundial. L’estudi, en el marc del LIVERHOPE Consortium i liderat per la Dra. Elisa Pose i el Dr. Pere Ginès de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha avaluat si l’administració combinada de simvastatina i rifaximina, afegida al tractament estàndard, podia reduir les complicacions clíniques i la mortalitat en pacients amb cirrosi descompensada, una de les fases més greus i complexes d’aquesta malaltia hepàtica. L’estudi va ser finançat amb una beca Horizon 2020 amb fons europeus.

L’estudi es va desenvolupar entre gener de 2019 i desembre de 2022 i va incloure un total de 237 pacients amb cirrosi descompensada reclutats en 14 centres europeus, entre els quals va estar l’Hospital de Sant Pau. Es tracta d’un assaig doble cec, aleatoritzat i controlat amb placebo, en què els participants van rebre durant un any la combinació de simvastatina (20 mg/dia) i rifaximina (1.200 mg/dia) o un placebo, a més de la teràpia mèdica habitual.

La raó científica que justifica aquesta combinació es basa en mecanismes complementaris. La simvastatina no només disminueix els nivells de colesterol en sang sinó que també és coneguda per les seves propietats antiinflamatòries i antifibròtiques, així com per la seva capacitat de reduir la pressió portal hepàtica, efectes que en un estudi clínic previ haurien demostrat disminuir la mortalitat. Per la seva banda, la rifaximina, un antibiòtic de molt baixa absorció sistèmica, modula el microbioma intestinal i, probablement, inhibeix la translocació bacteriana, l’endotoxèmia i la inflamació, contribuint a reduir l’encefalopatia hepàtica. Amb aquesta base, el projecte es va proposar comprovar si aquesta estratègia combinada podia prevenir el desenvolupament del fenomen greu conegut com a insuficiència hepàtica aguda sobre crònica (ACLF), altres complicacions de la cirrosi i la mortalitat.

Els resultats han estat, però, inesperats. L’estudi no va mostrar diferències significatives entre el grup tractat i el grup de placebo pel que fa a la incidència   d’ACLF ni tampoc en la taxa de trasplantament hepàtic o en la mortalitat. Tampoc es van observar diferències en l’aparició de complicacions típiques de la cirrosi, com l’ascites, l’encefalopatia hepàtica, les hemorràgies per varius esofàgiques, la insuficiència renal aguda o les infeccions.

Pel que fa al perfil de seguretat, la combinació terapèutica va ser en general ben tolerada, però es va registrar un petit nombre de casos de rabdomiòlisi —una complicació muscular— en el grup tractat, fet que confirma la necessitat de precaució en l’ús de les estatines en aquest perfil de pacients. Aquest assaig es basa en estudis previs de fase II que havien mostrat un bon perfil de seguretat amb dosis baixes de simvastatina, com les emprades en aquest estudi, tot i que les dosis més altes ocasionalment s’havien associat a toxicitat hepàtica i muscular.

Malgrat que els resultats no han estat positius, els investigadors defensen la importància de publicar aquest tipus d’evidència. En paraules del Dr. Germán Soriano, metge del Servei de Patologia Digestiva de Sant Pau i un dels autors de l’article, «aquest estudi és un exemple clar que, en recerca clínica, els resultats negatius també són valuosos. Ens ajuden a descartar vies que semblaven prometedores i a enfocar millor els esforços cap a estratègies realment efectives per als nostres pacients». El doctor Soriano també destaca la rellevància d’haver pogut participar en un estudi multicèntric d’aquest nivell: «És important que Sant Pau formi part d’aliances internacionals que permeten abordar reptes clínics globals amb una mirada col·laborativa i rigorosa».

Article de referència:

Pose E, Jiménez C, Zaccherini G, Campion D, Piano S, Uschner FE, de Wit K, Roux O, Gananandan K, Laleman W, Solé C, Alonso S, Cuyàs B, Ariza X, Juanola A, Ma AT, Napoleone L, Gratacós-Ginès J, Tonon M, Pompili E, Sánchez-Delgado J, Allegretti AS, Morales-Ruiz M, Carol M, Pérez-Guasch M, Fabrellas N, Pich J, Martell C, Joyera M, Domenech G, Ríos J, Torres F, Serra-Burriel M, Hernáez R, Solà E, Graupera I, Watson H, Soriano G, Bañares R, Mookerjee RP, Francoz C, Beuers U, Trebicka J, Angeli P, Alessandria C, Caraceni P, Vargas VM, Abraldes JG, Kamath PS, Ginès P, LIVERHOPE Consortium. Simvastatin and rifaximin in decompensated cirrhosis: A randomized clinical trial: A randomized clinical trial. JAMA 2025;333:864–74. https://doi.org/10.1001/jama.2024.27441

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació