ACTUALITAT

NOTICIES

23/07/2020

Exheus, una nova spin-off que analitza l’expressió dels gens, mitjançant intel·ligència artificial, per optimitzar el rendiment, la salut i la nutrició

Exheus és una recent spin-off nascuda gràcies a la recerca portada a terme per l’Institut de Recerca de Sant Pau, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i l’empresa Summit SL, que ha introduït al mercat una tecnologia innovadora que analitza l’expressió dels gens i les seves alteracions, mitjançant la intel·ligència artificial, per optimitzar el rendiment, la salut i la nutrició de les persones. L’spin-off s’ha constituït en el marc del programa de Venture Builder ‘The Collider’ de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

La nova spin-off Exheus ha desenvolupat una tecnologia que és capaç de seqüenciar l’ARN,  a partir d’una  petita mostra de sang, i associar l’expressió dels gens en més de 320 vies metabòliques que actuen com a biomarcadors dels paràmetres del cos de l’individu, analitzant totes aquelles variacions que estan fora de la normalitat per millorar i prevenir problemes de salut.

Aquest projecte va néixer arran de la tesi doctoral, defensada a la UPC, de la investigadora Emma Roca,  bioquímica i ultrafondista d’elit referent a nivell mundial. Roca va voler analitzar l’afectació de l’esport d’alta intensitat en els corredors d’una ultra Trail junt amb el Dr. José Manuel Soria, investigador principal del Grup de recerca de Genòmica de Malalties Complexes de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau –IIB Sant Pau i el Dr. Alexandre Perera, físic, expert en Intel·ligència Artificial i director del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC, encarregat de desenvolupar els algoritmes que permeten avaluar de manera automàtica l’expressió de les rutes metabòliques. Finalment, en el marc del programa Collider, en l’edició 2019, es van sumar la Dra. Teresa Tarragó, CEO del projecte, i Pol Cervera, director d’operacions, per donar la perspectiva de negoci i encarar-lo al mercat.

La tecnologia ha estat validada en diferents disciplines esportives i actualment s’estan desenvolupant pilots amb alguns dels principals clubs i centres esportius europeus així com amb corredors de la Marató de Barcelona.

Un dels primers objectius d’Exheus  és  millorar la recuperació de lesions esportives en àmbits d’alt rendiment i disminuir-ne aquestes.  Per aconseguir-ho, s’analitza l’expressió de tots els gens del genoma, amb especial atenció als gens diana, com els gens integrats en vies metabòliques en processos inflamatoris i infeccions, el sistema immunitari i altres marcadors que controlen el dany muscular sofert en entrenaments i competicions.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació