Un estudi multicèntric liderat per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau ha demostrat que el biomarcador NT-proBNP, habitualment utilitzat per descartar insuficiència cardíaca en pacients no gestants, pot predir amb gran fiabilitat l’aparició de preeclàmpsia precoç (abans de la setmana 34 de gestació), amb una sensibilitat del 90,9 % i una especificitat del 94,3 %. Aquest resultat és equivalent al del test actualment usat (relació sFlt-1/PlGF), però amb l’avantatge de ser un marcador més assequible i àmpliament disponible. L’estudi es va dur a terme en un grup de 316 dones embarassades amb sospita clínica de preeclàmpsia, entre les 24 i les 40 setmanes de gestació.
Segons la Dra. Carmen Garrido, cap Clínic d’Obstetrícia de l’Hospital Sant Pau i investigadora col·laboradora del grup de Medicina Perinatal i de la Dona de l’IR Sant Pau «la preeclàmpsia és una malaltia que afecta el sistema cardiovascular, i s’associa sovint a disfunció cardíaca subclínica durant l’embaràs. Sabíem per la literatura que les dones amb preeclàmpsia solen tenir nivells elevats d’aquest marcador. Això ens va fer pensar que el NT-proBNP podria ser útil per predir complicacions a curt termini, especialment en entorns sense accés al test sFlt-1/PlGF».
La Dra. Madalina Nicoleta Nan, també investigadora del grup de Medicina Perinatal i de la Dona, afegeix que «l’estudi suggereix que el NT-proBNP és un biomarcador valuós per descartar l’aparició de la preeclàmpsia en el moment de la sospita i fins una setmana després de l’avaluació, especialment en aquells casos en què no es disposa del test actualment recomanat».
L’estudi, prospectiu i publicat a la revista Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, s’ha dut a terme entre març de 2018 i desembre de 2020 i ofereix una eina pràctica i fiable per facilitar la predicció i la gestió personalitzada de gestants amb sospita de preeclàmpsia en el segon o tercer trimestre, després del cribratge del primer trimestre. En aquest context, el NT-proBNP pot ajudar a descartar la preeclàmpsia a curt termini, en una setmana, especialment en entorns amb recursos limitats.
El NT-proBNP, una proteïna associada a l’estrès cardíac, ja s’utilitza habitualment en el diagnòstic de la insuficiència cardíaca en població general. En el context de l’embaràs, aquest biomarcador reflecteix les alteracions cardiovasculars que es produeixen en dones amb preeclàmpsia i es correlaciona amb el grau de gravetat de la malaltia.
Segons l’estudi, els nivells del NT-proBNP augmenten significativament dies abans de l’inici dels símptomes, fet que el converteix en un indicador precoç d’alarma. Aquesta capacitat d’anticipació obre la possibilitat de reforçar la vigilància clínica en dones en risc i implementar mesures preventives, com l’administració de corticoides per madurar els pulmons fetals o l’ingrés hospitalari si cal.
Segons la Dra. Carmen Garrido, «l’avantatge principal del NT-proBNP és que permet una valoració objectiva i ràpida en contextos en què no es disposa del quocient sFlt-1/PlGF. Això pot evitar desplaçaments innecessaris de les pacients a centres especialitzats i contribuir a una millor equitat en l’atenció».
Tot i que el test sFlt-1/PlGF és molt útil per descartar la malaltia (un valor baix exclou la preeclàmpsia amb una fiabilitat del 99 %), el seu valor predictiu positiu és més incert, cosa que pot dificultar la presa de decisions. L’estudi planteja que el NT-proBNP podria oferir una major precisió en aquest escenari. «El nostre objectiu era veure si aquest biomarcador ens afinava millor la predicció i ens ajudava a prendre decisions clíniques més conservadores quan s’apropa el terme de l’embaràs», afegeix la Dra. Nan.
A més de detectar la preeclàmpsia precoç, el NT-proBNP també s’ha mostrat útil per predir casos complicats associats a restricció de creixement fetal, despreniment de placenta o mort fetal. El seu rendiment predictiu en aquest cas ha estat similar al del test actual.
La seva sensibilitat per predir aquestes complicacions greus ha estat del 84,2 % i l’especificitat, del 91,4 %, resultats comparables als del test sFlt-1/PlGF. La qual cosa obre la porta a una utilització clínica més estesa. Aquest enfocament integrat podria ser especialment rellevant en unitats de patologia obstètrica o atenció intermèdia, on l’anticipació de complicacions pot marcar la diferència en el pronòstic fetal i matern.
L’estudi representa la primera evidència que el NT-proBNP pot predir la malaltia abans que apareguin els símptomes, i obre una nova línia de recerca que ja està en marxa. El mateix equip està duent a terme un nou estudi per veure si combinar aquest marcador amb la ràtio sFlt-1/PlGF pot millorar encara més la capacitat predictiva.
Tot i això, els investigadors remarquen que calen estudis més amplis i de disseny aleatoritzat per modificar la pràctica clínica habitual. Per ara, l’ús del NT-proBNP s’ha de limitar a casos amb sospita clínica de preeclàmpsia, i la seva interpretació ha de fer-se sempre en el context d’una valoració mèdica especialitzada.
«Aquest descobriment ens permet avançar cap a una medicina més equitativa, ja que oferim una eina d’alta fiabilitat diagnòstica que no requereix tecnologia especialitzada», explica la Dra. Garrido. A més, la seva utilització podria ser d’especial interès en contextos internacionals amb sistemes sanitaris limitats, contribuint a reduir la morbiditat i la mortalitat materna en països amb menys accés a recursos diagnòstics d’alta complexitat.
M. N. Nan; C. Garrido-Giménez; A. Garcia-Osuna; P. Garcia Manau; J. Ullmo; J. Mora; O. Sánchez-Garcia; J. Platero; M. Cruz-Lemini; E. Llurba; on behalf of the EuroPE working group. N-terminal pro B-type natriuretic peptide as biomarker to predict pre-eclampsia and maternal-fetal complications. Ultrasound Obstet Gynecol 2025; 65 (4):447-455. DOI: 10.1002/uog.29202