ACTUALITAT

NOTICIES

14/07/2023

La immunoteràpia basada en LRP1 reduiria el remodelat de la matriu extracel·lular cardíaca per acumulació de colesterol

Un estudi coordinat per la Dra. Vicenta Llorente-Cortés, investigadora del CIBERCV a l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau – IIB Sant Pau i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), revela que la immunoteràpia basada en LRP1 redueix el remodelat de la matriu extracel·lular (MEC) cardíaca induïda per l’acumulació intracel·lular de colesterol esterificat als cardiomiòcits. La investigació, que ha comptat amb la col·laboració del CIBERDEM, de la UB, de l’Institut CIRIMAT de Tolouse (França) i de la Universitat de Cordoba (Argentina) ha estat publicada a Journal of Medicinal Chemistry.

El treball va analitzar l’efecte dels anticossos anti-P3 a les alteracions biològiques de la MEC cardíaca induïdes per una dieta enriquida en colesterol. L’estudi demostra que la immunització de conills amb la seqüència P3 del receptor LRP1 produeix anticossos anti-P3 específics en sang que bloquegen de forma selectiva i especifica l’entrada del colesterol esterificat transportat per lipoproteïnes als cardiomiòcits.

Els resultats mostren que una dieta rica en colesterol incrementa els nivells intracel·lulars de colesterol esterificat i triglicèrids als cardiomiòcits, el nivell extracel·lular de col·lagen i el grau de fibrosi, la retenció d’aigua i la plasticització de la MEC al cor. A remarcar que, en els animals immunitzats, els anticossos anti-P3 redueixen específicament l’acumulació intracel·lular de colesterol esterificat intra-cardiomiòcit, i aquest efecte és suficient per reduir l’acumulació de col·lagen i la retenció d’aigua a la MEC així com la fibrosi cardíaca.

Aquestes troballes demostren que els anticossos anti-P3 milloren el remodelat de la matriu extracel·lular cardíaca mitjançant la reducció de l’acumulació de colesterol esterificat intracardiomiòcit.

Aquest estudi juntament amb altres publicats pel mateix grup en aquest mateix model d’immunoteràpia basada en LRP1 (Actis-Dato V et al. Biomed Pharmacother. 2022) proporcionen una base sòlida per al desenvolupament de teràpies immunològiques focalitzades a disminuir l’acumulació de colesterol esterificat a el cor com una nova estratègia terapèutica potencialment útil en el maneig de la insuficiència cardíaca.

Article de referència

Samouillan V, Garcia E, Benitez-Amaro A, La Chica Lhoëst MT, Dandurand J, Actis Dato V, Guerra JM, Escolà-Gil JC, Chiabrando G, Enrich C, Llorente-Cortes V. Inhibitory Effects of LRP1-Based Immunotherapy on Cardiac Extracellular Matrix Biophysical Alterations Induced by Hypercholesterolemia. J Med Chem. 2023 May 11;66(9):6251-6262. doi: 10.1021/acs.jmedchem.2c02103. Epub 2023 Apr 28. PMID: 37116069; PMCID: PMC10184115.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació