L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) lidera el nou assaig clínic multicèntric FTAA (Fast Track en Apendicitis Aguda), centrat a millorar el maneig postoperatori de l’apendicitis complicada en menors d’edat. L’estudi proposa una estratègia innovadora de tractament antibiòtic que podria reduir el temps d’hospitalització sense comprometre la seguretat ni l’eficàcia de l’abordatge terapèutic.
L’assaig va ser presentat recentment al Congrés de la Societat Europea de Farmacologia Clínica (EACPT 2025), celebrat a Hèlsinki, a Finlàndia, del 28 de juny a l’1 de juliol. Es tracta del primer estudi clínic aleatoritzat en població pediàtrica que compara dues estratègies de durada del tractament antibiòtic després de la cirurgia d’apendicitis complicada, una de les urgències quirúrgiques més freqüents en la infància.
El projecte està coordinat per la Dra. M. José Martínez Zapata, del grup de Recerca en Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l’IR Sant Pau, juntament amb el Dr. Carlos Leganés, cirurgià pediàtric de l’Hospital Sant Pau. També hi participen les Dres. Rosa M. Antonijoan i Claudia Erika Delgado-Espinoza, del Servei de Farmacologia Clínica, i el Dr. José M. Valle, del Servei de Pediatria del mateix hospital.
A més de l’Hospital de Sant Pau, l’assaig compta amb la col·laboració de sis centres hospitalaris de referència: l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital del Mar de Barcelona, l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la i l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Aquesta àmplia participació permetrà obtenir resultats representatius i aplicables a escala nacional.
L’estudi ha rebut finançament a través de la convocatòria 2023 d’Investigació Clínica Independent de l’Institut de Salut Carlos III (ICI23/00070) i compta amb el suport de la Plataforma SCReN (Spanish Clinical Research Network), orientada a facilitar l’execució d’assajos clínics d’interès per al Sistema Nacional de Salut.
L’objectiu principal de l’assaig FTAA és avaluar si una pauta de tractament més curta —tres dies d’antibiòtic intravenós a l’hospital seguits de dos dies de tractament oral domiciliari amb amoxicil·lina-clavulànic— és igual d’eficaç que la pauta estàndard de cinc dies de tractament antibiòtic hospitalari quant a prevenció de complicacions al cap de trenta dies de la cirurgia. En total, està previst reclutar 772 pacients en edat pediàtrica.
Si es demostra la no inferioritat de l’estratègia ambulatòria, l’estudi podria suposar un canvi important en la pràctica clínica, reduint l’estada hospitalària dels menors i facilitant una recuperació més ràpida en l’entorn familiar. Aquesta optimització del tractament no només beneficiaria la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies, sinó que també contribuiria a una major eficiència en l’ús dels recursos sanitaris i a una menor exposició als riscos associats a l’hospitalització prolongada.
L’IR Sant Pau reafirma així el seu compromís amb la recerca clínica aplicada a la millora de l’atenció sanitària, especialment en àrees de gran impacte com la cirurgia pediàtrica i la utilització racional dels antibiòtics.