ACTUALITAT

NOTICIES

05/12/2018

Reportatge a Nanoligent: “Un nanofàrmac elimina selectivament cèl·lules mare metastàtiques en animals”

El juny de 2017 investigadors de l’IIB Sant Pau, de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB i del CIBER-BBN, van desenvolupar una spin-off, Nanoligent, amb l’aspiració de crear el primer fàrmac dissenyat per eliminar les cèl·lules mares metastàtiques.

Aquesta empresa, que té al darrera més de deu anys d’estudis, està dirigida pel Dr. Manuel Rodríguez Mariscal, professional amb una llarga experiència en el camp de la inversió i la creació de companyies biotecnològiques i té com a objectiu aconseguir el finançament per a la realització del projecte.

L’equip investigador, liderat pel Dr. Ramon Mangues de l’IIB Sant Pau, pel Prof. Antonio Villaverde i la Dra. Esther Vázquez, ambdós de la UAB, i tots ells membres del CIBER-BBN, ha demostrat que el fàrmac actua només sobre les cèl·lules iniciadores de metàstasis mitjançant la seva interacció específica entre un pèptid present a la nanopartícula proteica que el transporta i el receptor cel·lular CXCR4 que es troba sobreexpresat a les cèl·lules tumorals. Això permet atacar només les cèl·lules tumorals, bloquejant la seva disseminació en estadis primerencs, de manera que preveu l’aparició de metàstasis alhora que evita els efectes adversos derivats dels tractaments habituals.

S’ha observat que aquest receptor està sobreexpresat en, com a mínim, 20 tipus diferents de càncer, entre ells els de pròstata, mama, ovari i altres no tan comuns com el de pàncrees. Això vol dir que aquesta nanopartícula es pot dirigir al tractament de diferents tipus de neoplàsies, convertint-la en un vehicle molt versàtil que pot transportar diferents molècules terapèutiques d’elevada potència.

Actualment no existeixen fàrmacs en el mercat que eliminin selectivament les cèl·lules mare metastàsiques. Per tant, aquest nou descobriment podria tenir un alt impacte clínic tan bon punt s’hagin realitzat els assajos de regulació necessaris per tal d’aplicar-se en humans. L’Hospital de Sant Pau seria el primer Centre en el món en avaluar en assaigs clínics aquest fàrmac en pacients, prèviament a la seva possible introducció en la terapèutica clínica.

Al minut 2:35 podeu veure el reportatge. en el Programa Àmbit B30 3/12/2018 

http://www.nanoligent.com/

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació