L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i l’Hospital de Sant Pau han participat en un important estudi internacional que ha avaluat l’eficàcia i la seguretat del tractament total neoadjuvant (TNT, per les seves sigles en anglès) en pacients amb càncer de recte localment avançat en un entorn de pràctica clínica habitual.
L’estudi, publicat recentment a la revista JAMA Oncology, va incloure 1.585 pacients tractats fora del context d’assajos clínics entre el setembre de 2012 i el desembre de 2023, i ha comptat amb la participació de 61 centres hospitalaris de 21 països, fet que reflecteix tant el seu abast global com la solidesa de les seves conclusions. Els resultats també es van presentar en el darrer Congrés de Tumors Gastrointestinals de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO GI, per les seves sigles en anglès), celebrat a Barcelona entre el 2 i el 5 de juliol de 2025, i confirmen que el TNT ofereix beneficis clínics sòlids fins i tot en condicions reals d’atenció mèdica, més enllà dels protocols estandarditzats dels assajos clínics.
El tractament total neoadjuvant consisteix a administrar la radioteràpia i la quimioteràpia no radiosensibilitzant abans de la cirurgia, amb l’objectiu de reduir la mida tumoral, millorar el control local de la malaltia i, en alguns casos, permetre evitar la intervenció quirúrgica. En els pacients que assoleixen una resposta completa al tractament, sigui clínica o patològica, es pot aplicar un enfocament anomenat watch and wait, que consisteix a fer un seguiment estricte del pacient sense procedir a la cirurgia immediata. Aquesta estratègia, cada cop més adoptada pels centres especialitzats en el maneig d’aquesta patologia, busca preservar la funció rectal i evitar les seqüeles derivades d’una intervenció quirúrgica major, sempre que hi hagi garanties de control oncològic adequat.
En aquest estudi, el 79,5 % dels pacients presentava almenys una característica d’alt risc —com afectació ganglionar extensa, invasió venosa extramural o fàscia mesorrectal amenaçada— i va ser tractat amb diferents esquemes de TNT, reflex de la diversitat en la pràctica clínica habitual.
Els pacients van rebre un dels següents tipus de tractament: l’esquema tipus PRODIGE 23 (quimioteràpia intensiva amb FOLFIRINOX o FOLFOXIRI seguida de radioteràpia llarga, el 17,7 %), l’esquema tipus RAPIDO (radioteràpia curta seguida de quimioteràpia de consolidació amb FOLFOX o CAPOX, el 33,4 %), un esquema tipus OPRA d’inducció (quimioteràpia inicial seguida de radioteràpia llarga, el 12 %), un esquema tipus OPRA de consolidació (radioteràpia llarga seguida de quimioteràpia, el 16,2 %) o altres règims (22,7 %).
Els resultats clínics van ser consistents amb els observats en estudis controlats. Un 23,2 % dels pacients va assolir una resposta completa al tractament. D’aquests, 192 pacients (12,1 %) van ser seguits amb l’enfocament watch and wait i 30 pacients (1,9 %) van ser tractats amb una exèresi local. Al cap de tres anys, la supervivència lliure d’esdeveniments va ser del 68 %, i la supervivència global al cap de cinc anys, del 79 %, cosa que valida l’efectivitat del TNT en condicions assistencials reals. Pel que fa a les progressions, el 8,5 % dels casos va presentar progressió local i el 16,4 %, progressió a distància.
En l’anàlisi global, els pacients tractats amb l’esquema tipus PRODIGE 23 van obtenir millors resultats de control local i supervivència que aquells tractats amb els esquemes tipus RAPIDO, OPRA-inducció o OPRA-consolidació, tot i que també van presentar una major incidència d’efectes adversos greus. Tanmateix, després d’aplicar una anàlisi ajustada mitjançant emparellament per vectors de propensió per equilibrar les característiques clíniques entre els diferents grups, no es van observar diferències significatives en els resultats de supervivència entre els diferents esquemes de TNT, fet que reforça la idea que tots ells poden ser opcions vàlides en la pràctica clínica habitual.
El Dr. David Páez, oncòleg mèdic de l’Hospital de Sant Pau i investigador participant en l’estudi, destaca la rellevància d’aquestes troballes.
«Aquest treball confirma que el tractament total neoadjuvant és eficaç també fora de l’entorn controlat dels assajos clínics, cosa que reforça el seu paper com a estàndard terapèutic en pacients amb càncer de recte localment avançat. És especialment valuós observar que diferents esquemes poden oferir resultats similars, fet que atorga flexibilitat per adaptar el tractament a cada cas clínic».
La participació de Sant Pau en aquest estudi s’emmarca en un moment d’impuls estratègic en l’abordatge del càncer de recte a l’hospital. Recentment, s’ha constituït la unitat funcional de càncer de recte, un equip multidisciplinari que agrupa diferents professionals d’Oncologia Mèdica, Cirurgia General, Oncologia Radioteràpica, Radiologia, Digestiu, Anatomia Patològica i altres especialitats implicades.
Aquesta unitat té com a objectiu millorar la coordinació entre serveis, aplicar criteris terapèutics homogenis i fomentar la recerca clínica aplicada. En paraules del Dr. Páez, «la creació d’aquesta unitat funcional ens permet treballar de forma més integrada i eficient, i facilita la participació en projectes internacionals com aquest, que generen evidència amb un impacte real en l’atenció dels nostres pacients».
Amb la combinació d’atenció especialitzada, treball en equip i participació activa en estudis internacionals, l’IR Sant Pau i l’Hospital de Sant Pau consoliden el seu compromís amb la millora contínua en el tractament del càncer colorectal i amb la recerca clínica al servei de la pràctica assistencial.
Audisio A, Gallio C, Velenik V, Meillat H, Ruiz-Garcia E, Riesco MC, Alecha JS, Rasschaert G, Carvalho C, Randrian V, Kirac I, Hernando J, Artaç M, O’Connor JM, Waldhorn I, Braam PM, Shamseddine A, Moretto R, De la Pinta C, De Felice F, Dulskas A, Páez López-Bravo D, Vanden Bulcke A, Bock F, Deleporte A, Van Den Eynde M, Geboes KP, Loi M, Messina M, Houlzé-Laroye C, Puccini A, Pastorino A, Papamichael D, Fiore M, Sur D, Eid M, Antoun C, Salati M, Garajovà I, Jakubauskas M, Tomášek J, Sousa Pinto CM, Schwingel J, Morano F, Adams RA, Dermine A, Chau A, Javed MA, Ghidini M, Fiorica F, Montenegro P, Petrillo A, Spolverato G, Mulet Margalef N, Diaz M, Baratelli C, Puleo F, Karampeazis A, Sert F, Gilliaux Q, De Stefano A, Liberale G, Moretti L, Martinive P, Deltuvaite Thomas V, Staggs V, Saad ED, Van Laethem J-L, Sclafani F, International Real-World TNT Study Consortium. Total neoadjuvant therapy for locally advanced rectal cancer. JAMA Oncol 2025. https://doi.org/10.1001/jamaoncol.2025.2026