MALALTIES NEUROLòGIQUES, MENTALS I ENVELLIMENT

Neurofarmacologia Molecular

Principals línies de recerca

El dolor crònic d’origen inflamatori i neuropàtic afecta un alt percentatge de la població adulta i és difícil de pal·liar, fins i tot amb els compostos analgèsics més potents, essent un dels principals reptes en la investigació actual del dolor.

El nostre principal objectiu és investigar noves estratègies per al tractament del dolor crònic utilitzant enfocaments farmacològics, moleculars i genètics.

Les nostres principals línies de recerca són identificar:

  • Noves dianes terapèutiques en dolor inflamatori i neuropàtic. Identificar noves combinacions farmacològiques idònies per pal·liar el dolor inflamatori, artrític, i/o neuropàtic en diferents models experimentals de dolor, així com identificar el mecanisme d’acció analgèsica d’aquests fàrmacs.
  • Noves estratègies pel tractament de la neuropatia diabètica. Identificar nous enfocaments per remetre la neuropatia diabètica, una de les principals complicacions associades a la diabetis, valorant l’acció terapèutica de diverses molècules en models animals de diabetis tipus 1 y 2.
  • Neurofarmacologia dels opioids i cannabinoids. Establir noves estratègies per millorar els efectes analgèsics produïts pels opioids i cannabinoids en el tractament del dolor crònic i evitar el desenvolupament d’efectes secundaris derivats de l’administració d’altes dosis i/o continuada d’aquests fàrmacs.
  • Modulació de la resposta emocional induïda pel dolor. Investigar el paper que exerceixen els neurotransmissors gasosos en la modulació de les respostes emocionals i nociceptives induïes pel dolor crònic.

Reptes

  • Identificar nous compostos farmacològics que inhibeixin de manera eficaç el dolor crònic, sense efectes secundaris, i que el seu ús pugui ser transferible a la pràctica clínica i/o patentable.
  • Desenvolupar noves modalitats terapèutics per tractar el dolor neuropàtic i la obesitat associats a una diabetis tipus 2.
  • Identificar els mecanismes moleculars implicats en la augmentada acció analgèsica produïda pels opioids i cannabinoids combinats amb inductors de la via de senyalització activada pel factor de transcripció Nrf2/hemo oxigenase 1/monòxid de carboni.
  • Conèixer el paper que exerceixen els sistemes del monòxid de carboni i l’òxid nítric en la modulació de les respostes emocionals i nociceptives induïes pel dolor crònic.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació

Estic d'acord