ACTUALITAT

NOTICIES

11/02/2022

Celebrem el dia de la dona i la nena en ciència

Avui, 11 de febrer, és el Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència, una data que va ser instaurada per l’ONU l’any 2015 en el marc de les mesures l’Agenda 2030 per un Desenvolupament Sostenible i que, entre altres objectius, vol aconseguir la igualtat de gènere exposant que la paritat no es pot obtenir si aquesta no passa per la participació plena i en igualtat de condicions de les dones de totes les edats en les innovacions científiques i tecnològiques.

 

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (#STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. I encara que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, es troben insuficientment representades en aquests camps, probablement, com demostren els estudis per la falta de referents femenins en aquest àmbit durant anys (i segles) malgrat la imprescindible contribució de les dones en aquestes disciplines.

 

Segons dades de l’ONU, poc més del 33% dels professionals de la investigació arreu del món són dones. Una xifra que es redueix al 12% pel que fa a la participació a acadèmies científiques. A #IIBSantPau, el 64% de professionals som dones. El talent no té gènere. El coneixement no té gènere. La recerca no té gènere. I la presència de les dones i les nenes en la ciència, no només com participants, sinó també com agents de canvi, és una necessitat imprescindible.

 


View this post on Instagram

A post shared by IIBSantPau (@iib_santpau)

Amb l’objectiu de trencar aquest biaix de gènere i per tal de visibilitzar les nostres joves científiques, avui des de l’IIB Sant Pau ens sumem al Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència i posem en valor la contribució i el testimoni de les nostres dones recercaires.

Carme Ballester i la Lídia Puertas són investigadores predoctorals a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Carme Ballester i la Lídia Puertas són investigadores predoctorals a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

La Carme Ballester i la Lídia Puertas són investigadores predoctorals a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La seva recerca  se centra en les malalties cardiovasculars. Concretament, la Carme es dedica a la recerca d’estratègies terapèutiques al voltant de l’#ateroesclerosi i la calcificació vascular. La Lídia treballa en l’estudi de l’aneurisma d’aorta abdominal.

La falta de referents femenins que ha acompanyat molts anys els llibres de texts és un dels motius que es considera clau a l’hora de crear esterotips de gènere pel que fa a la falta de dones en les carreres científiques a causa de la pèrdua d’interès de les nenes en aquest tipus de disciplines. És per això que l’autèntic desenvolupament professional i de lideratge comença molt abans d’arribar a Universitats, laboratoris o centres d’investigació.

POST_2_GEMMALa Gemma Mas és infermera i sociòloga i treballa a l’Hospital de #SantPau com infermera de suport a la recerca. Actualment també està fent el doctorat sobre la prescripció diferida d’antibiòtics i atenció primària en Pediatria. La recerca infermera és un element fonamental per donar resposta a la millora de les cures dels pacients, combinant la pràctica clínica, la investigació i l’evidència científica. És clau situar la recerca en cures de la salut com a element fonamental per donar resposta als processos de salut de les persones, les famílies, les comunitats i les poblacions, i al mateix temps contribuir al desenvolupament professional com a disciplina i ciència autònoma.  Amb el testimoni de la Gemma, reivindiquem el paper de les dones en ciència i també el de la recerca infermera.

POST_3L’ Yáiza Núñez i l’Elisa Rioja (investigadores predoctorals) juntament amb la Aïda Falgàs , investigadora postdoctoral  treballen al Grup de Recerca d’Oncogènesi i Fàrmacs Antitumorals de l’Institut de Recerca Sant Pau. Investiguen possibles noves teràpies dirigides per combatre el càncer, ja sigui leucèmia mieloide aguda, carcinomes de cap i coll o limfomes. Alguns dels reptes que aborden dins del seu Grup de Recerca són desenvolupar marcadors moleculars per a la presa de decisions terapèutiques en el càncer de cap i coll i aconseguir efectes antimetastàsics per dirigir fàrmacs antitumorals a la metàstasi de cèl·lules mare en tumors sòlids i neoplàsies hematològiques.

D’acord amb un estudi publicat a Science*, des dels 6 anys d’edat, les nenes consideren que els nens són propensos a ser més brillants i aptes per a activitats que requereixen gent “molt molt intel·ligent” que no pas les del seu mateix gènere. A l’IIB Sant Pau no volem restar en silenci davant d’aquestes barreres sistemàtiques i biaxos que continuen impedint  que les noies esdevinguin científiques. Per això avui ens sumem al Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència i posem en valor la contribució i el testimoni de les nostres #DonesRecercaires.

 

*Bian et al. Science 2017. “Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interest”.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació