ACTUALITAT

NOTICIES

15/02/2017

CheckUp: llistat de verificació per la publicació de guies de pràctica clínica actualitzades

Investigadors del Centre Cochrane Iberoamericà, del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau han publicat recentment en la revista PLoS Medicine un llistat de verificació per a la publicació de guies de pràctica clínica actualitzades (CheckUp; de l’anglès “Checklist for the Reporting of Updated Guidelines”). La utilització del llistat CheckUp facilitarà una millora en l’exhaustivitat i la transparència de l’actualització de guies de pràctica clínica, beneficiant a pacients, professionals sanitaris i d’altres grups d’interès.

El llistat CheckUp és el resultat d’una col·laboració amb AGREE Collaboration (agreetrust) i el grup de treball sobre actualització de guies de G-I-N (Working Groups/Updating Guidelines). Alhora constitueix una nova fita en l’àrea d’investigació metodològica sobre guies de pràctica clínica del Centre i, concretament, en la línia sobre actualització, liderada per la Dra. Laura Martínez García (investigadora Juan Rodés).

El llistat CheckUp es pot utilitzar per avaluar si les guies de pràctica clínica actualitzades estan publicades de forma rigorosa i també per informar als elaboradors de guies sobre els requisits per publicar guies de pràctica clínica actualitzades.

Aquest llistat de verificació ha estat elaborat en base a un procés exhaustiu que va incloure l’ús de revisions sistemàtiques, l’avaluació de guies de pràctica clínica actualitzades i la col·laboració d’experts i usuaris a través d’entrevistes semiestructurades, qüestionaris de consens Delphi i una revisió externa.

Referencia: Vernooij RWM, Alonso-Coello P, Brouwers M, Martínez García L, CheckUp Panel. Reporting Items for Updated Clinical Guidelines: Checklist for the Reporting of Updated Guidelines (CheckUp). PLOS Med. 2017;14(1): e1002207.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació