ACTUALITAT

NOTICIES

09/04/2020

Cochrane crea un registre global d’estudis en humans sobre COVID-19 per facilitar la investigació

Cochrane ha creat un nou registre universal d’estudis en humans sobre COVID-19 com a resposta al desafiament global que planteja l’actual pandèmia. Aquest Registre d’estudis COVID-19, que ja conté més de 1.200 estudis, s’actualitza constantment amb els nous treballs publicats o en marxa, amb l’objectiu de facilitar la investigació i la presa de decisions de salut basada en l’evidència. Aviat oferirà també la possibilitat de cercar per metadades rellevants i crear alertes sobre els nous estudis disponibles.

L’objectiu del registre és ajudar els investigadors a identificar l’evidència disponible, prioritzar temes i produir revisions ràpides que permetin desenvolupar noves intervencions terapèutiques, diagnòstiques i preventives. Aquest projecte encaixa amb la missió de Cochrane de promoure la presa de decisions de salut basades en l’evidència mitjançant la realització de revisions sistemàtiques i altres resums de l’evidència. I se suma a altres recursos, com Evidències COVID-19, desenvolupat pel Centre Cochrane Iberoamericà.

“Una de les virtuts d’aquest registre és que contribuirà a no precipitar-se prescrivint tractaments que encara estan en fase d’estudi. Així mateix, ajudarà a que deixin d’impulsar-se projectes d’investigació poc sòlids o amb un baix nombre de pacients si es comprova que n’hi ha d’altres en marxa que poden aportar molt més”, destaca Xavier Bonfill, director del Servei d’Epidemiologia de Sant Pau i director del Centre Cochrane Iberoamericà.

Karla Soares-Weiser, l’editora en cap de Cochrane, qualifica aquest recurs com un gran avanç per a la síntesi ràpida de l’evidència sobre COVID-19: “Cochrane ha llançat un registre d’importància crítica basat en estudis que exposa clarament els criteris d’elegibilitat i els recursos que estem utilitzant. L’objectiu d’aquest recurs és donar suport als esforços de síntesi de l’evidència, com les revisions sistemàtiques vives, els metaanàlisis en xarxa vius i les revisions ràpides a partir de guies vives relacionades amb la COVID-19”.

Tots els estudis inclosos en el registre estan classificats segons les seves característiques, el que permet fer cerques específiques per tipus d’estudi i de disseny, data de publicació, objectiu i altres característiques rellevants. “Cochrane ha estat treballant durant diversos anys en solucions i processos tecnològics per millorar l’eficiència en la síntesi d’evidència i avançar cap a un model d’ecosistema d’evidència viva. La COVID-19 ens presenta un gran desafiament i utilitzarem les nostres eines de síntesi i gestió de dades per ajudar a donar una resposta ràpida a les preguntes més importants per als prenedors de decisions del món. Aquest registre és una peça clau per poder donar aquesta resposta”, assenyala Chris Mavergames, cap de Tecnologia i Informàtica de Cochrane i líder del projecte .

Isabelle Boutron, epidemiòloga del Centre de Recerca en Epidemiologia i Estadística i directora de Cochrane França, assenyala que “el Registre d’estudis COVID-19 de Cochrane ens ajuda a sintetitzar de manera molt ràpida els estudis primaris per al nostre metanàlisi en xarxa viu. Així podem proporcionar l’evidència rellevant per als investigadors que treballen activament en diagnòstic, intervencions preventives, teràpies i vacunes per la COVID-19”.

Pàgina web del COVID-19 Study Register:   https://covid-19.cochrane.org/ Més informació i entrevistes: Victoria Leo Centre Cochrane Iberoamericà Tel: +34 93 553 7814 | comunica@cochrane.es

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació