ACTUALITAT

NOTICIES

13/04/2023

Descobrim… la Plataforma de Microscòpia Confocal

La Plataforma de Microscòpia Confocal de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, coordinat per la Dra. Esther Peña Sendra i amb col·laboració amb el tècnic superior de la plataforma el Dr. Josep Oriol Juan, és una plataforma de suport a la recerca biomèdica especialitzada en l’anàlisi d’imatges que ofereix un ampli ventall de serveis.

La missió d’aquesta plataforma, que està certificada amb la ISO 9001:2015, és assessorar en el disseny experimental, la tria d’equipament segons les necessitats i formació en l’ús de cada grup o projecte de recerca, així com l’adquisició, quantificació, i anàlisis d’imatges per realitzar estudis biomèdics.

Els professionals d’aquesta plataforma, a més d’assessorar en la preparació i/o abordatge dels estudis, també ofereixen formació en les diferents tècniques que fan servir, com ara la immunofluorescència de 2 a 5 fluorocroms, la reconstrucció d’imatges 3D i 4D, els estudis de colocalització, la microscòpia de fluorescència, el time lapse o els estudis anatomopatològics de diferents teixits.

Com a usuari d’aquesta plataforma, el Dr. Eduard Gallardo, investigador del Grup de Recerca de Malalties Neuromusculars, explica que una de les seves línies de recerca és el descobriment de nous autoanticossos en la miastènia seronegativa.

“L’anàlisi del microscopi confocal està sent molt important per avaluar la reactivitat tant del sèrum complet com de les IgG purificades dels pacients contra els antígens situats a la placa motora tant en seccions de biòpsia muscular com en mioblasts primaris humans. Els comentaris perspicaços de la Dra. Esther Peña han estat molt útils per millorar la qualitat de les imatges dels nostres experiments”.

Hi ha grups que pràcticament tota la seva recerca la fan en col·laboració amb aquesta plataforma. És el cas de la Dra. Gemma Arderiu, investigadora en el grup de Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques de l’IIB Sant Pau. Explica que “en el 99% dels nostres articles apareix ‘Microscòpia Confocal’. La fem servir per a moltes coses, com ara localitzar proteïnes a nivell de membrana, citoplasma o nucli, veient els fluorescents. Però el que nosaltres fem servir més és per veure la interacció entre dues cèl·lules”.

Aquest grup estudia el procés d’angiogènesis i per molts dels seus estudis necessiten observar com es formen els vasos. “Per exemple, analitzem cèl·lules endotelials i cèl·lules musculars per conèixer com s’organitzen entre elles. O bé, cèl·lules mare del teixit adipós, que les hem diferenciat a cèl·lules endotelials i volem veure com es formen aquests vasos amb diferents tincions poden ser funcionals”.

La Dra. Arderiu emfatitza que la Plataforma de Microscòpia Confocal és un partner estratègic del seu grup de recerca que aporta excel·lència a la seva recerca. “Jo d’ençà que estic a Sant Pau he col·laborat de forma molt estreta amb la Dra. Esher Peña i ella sempre ens ha fet contribucions molt valuoses. Ens aporta valor afegit no només a la tècnica, sinó també amb els seus coneixements conceptuals que, sense dubte, ens ajuden a millorar molt la qualitat dels nostres articles”.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació