ACTUALITAT

NOTICIES

03/04/2023

El cribratge amb troponina de la lesió miocàrdica després d’una cirurgia major no cardíaca pot ser cost-efectiu

Cada any es fan uns 300 milions d’operacions al món i una complicació freqüent en la cirurgia major no cardíaca és la lesió del múscul del cor (miocardi). Aquesta complicació, que s’associa amb una mortalitat més gran, es pot detectar per l’elevació d’una proteïna, la troponina cardíaca. La qüestió és si fer aquesta prova de detecció de forma sistemàtica (cribratge de la població) seria cost-efectiva, és a dir, si el benefici compensa la despesa.

Els resultats d’un estudi, en què han participat els investigadors Ekaterine Popova, Pablo Alonso-Coello i Ignasi Gich-Saladich, del Grup d’Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el Centre Cochrane Iberoamericà (CCIb) indiquen que el cribratge perioperatori sistemàtic amb la detecció de troponina T ultrasensible (TnT-us) en pacients d’alt risc pot ser una estratègia rendible i factible, almenys a curt termini. La TnT-us és un marcador específic que detecta el patiment miocàrdic, fins i tot en absència dels símptomes, per la qual cosa, sense aquesta prova, la majoria de lesions cardíaques passen desapercebudes.

“Els nostres resultats donen suport a les recomanacions de les guies actuals i suggereixen que el cribratge amb aquest marcador pot ser cost-efectiu a curt termini, però calen avaluacions econòmiques a llarg termini”, destaca Ekaterine Popova, investigadora de l’IIB-Sant Pau, el CCIb i primera autora de l’article publicat al número de març de la revista European Journal of Anaesthesia.

La investigadora explica que l’estudi de cohort prospectiu realitzat va incloure 1477 pacients d’alt risc cardiovascular sotmesos a cirurgia no cardíaca a l’Hospital Sant Pau de Barcelona. L’estratègia de cribratge sistemàtic amb TnT-us va permetre detectar 10 vegades més casos de lesió miocàrdica perioperatòria que amb l’estratègia d’atenció habitual (15,7% davant d’1,6%). “És un estudi clau en una àrea de recerca important, atès que es tracta del primer estudi de cost-efectivitat que compara una estratègia de cribratge sistemàtic amb la pràctica clínica habitual”, assenyala Pablo Alonso, investigador de l’IIB Sant Pau, el CCIb i del CIBERESP.

“Sense cribratge sistemàtic amb TnT-us, la majoria dels casos de la lesió miocàrdica perioperatòria (majoritàriament silents) passen desapercebuts, cosa que planteja dubtes sobre la idoneïtat de l’atenció habitual”, afegeix Ekaterine Popova.

“L’elevada proporció de lesions miocàrdiques detectada al nostre estudi pel cribratge sistemàtic amb TnT-us també pot ser deguda a les característiques de la nostra població, amb una proporció molt elevada de pacients d’edat avançada i amb alt risc cardiovascular, per la qual cosa les futures investigacions haurien d’explorar estratègies de millora del maneig perioperatori en aquest grup de pacients”.

L’estudi ha estat recolzat per una ajuda de la Marató de TV3 i ha estat coordinat pel Centre Cochrane Iberoamericà, el Grup d’Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el Servei d´Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital Sant Pau. A més, hi han participat altres investigadors de l’IIB Sant Pau de l’àrea de Cardiologia (Jesús Álvarez-García, Miguel Vives-Borràs), Anestesiologia i Reanimació (Pilar Paniagua-Iglesias, Adrià, Font-Gual) i Bioquímica Clínica (Jordi Ordoñez-Llanos, Cecilia Martínez-Bru), així com investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (Montserrat Rué-Monné) i el Centre de Recerca Economia i Sostenibilitat de la Universitat Rovira i Virgili (Misericòrdia Carles-Lavila).

Article de referència

Popova, Ekaterine; Alonso-Coello, Pablo; Álvarez-García, Jesús; Paniagua-Iglesias, Pilar; Rué-Monné, Montserrat; Vives-Borràs, Miguel; Font-Gual, Adria; Gich-Saladich, Ignasi; Martínez-Bru, Cecília; Ordóñez-Llanos, Jordi; Carles-Lavila, Misericòrdia. Cost-effectiveness of high-sensitivity cardiac troponin T systematic screening strategy compared with usual care to identify patients s peri-operatiu myocardial injury after major noncardiac surgery. European Journal of Anaesthesiology 40(3):p 179-189, March 2023. https://doi.org/10.1097/EJA.0000000000001793

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació