ACTUALITAT

NOTICIES

20/12/2021

Els pacients amb ictus i COVID-19 tenen ictus més greus i amb major mortalitat

Un estudi multicèntric, liderat per neuròlegs de Sant Pau i amb participació dels principals hospitals catalans, analitza la relació entre ictus i COVID.

Se sap que el 57% de pacients amb COVID-19 experimenten alguna manifestació neurològica i també que el risc de mortalitat i morbiditat per COVID-19 s’incrementa en aquells pacients que tenen factors de risc vascular. Tanmateix, fins ara no hi havia estudis sobre la relació entre COVID-19 i ictus en quan a pronòstic vital i funcional. Per altra banda, si efectivament existeix una relació i el pronòstic fos pitjor, caldria diferenciar si això és degut a la pròpia infecció viral o a interferències de la pandèmia en els sistemes d’assistència extra i intrahospitalàris.

Malgrat el pitjor pronòstic que observem en els pacients amb ictus i COVID-19, el nostre estudi també conclou que si el pacient supera la infecció per COVID-19, la probabilitat de tenir un bon pronòstic funcional, és a dir, de quedar independent per les activitats bàsiques de la vida diària com la higiene personal, menjar o vestir-se, és la mateixa que la dels pacients sense COVID-19”, afegeix Martí Fàbregas.

Per altra banda, tot i que la pandèmia va comprometre l’assistència dels pacients amb ictus degut al col·lapse hospitalari, en aquest estudi es demostrà que el mal pronòstic es deu a la pròpia infecció pel virus, no a dificultats logístiques”, conclou.

Aquest treball és el primer que aborda la relació pronòstica entre ictus isquèmic i COVID-19 i suposa un primer pas per a entendre fins a quin punt la fisiopatologia de l’ictus en pacients amb COVID-19 és diferent als pacients sense infecció per COVID-19. Futurs estudis permetran que això es tradueixi en propostes de tractaments específics per a cada tipus de pacient o en recomanacions per millorar la resposta dels sistemes de salut en situacions de pandèmia.

Un dels punts forts de l’estudi és la quantitat i la consistència de les dades que s’han inclòs. La col·laboració de molts hospitals en moments crítics va permetre accedir a gran quantitat de dades i d’informació rigorosa sobre els pacients amb ictus en 19 hospitals catalans. L’estudi, encapçalat per Sant Pau, ha comptat amb la col·laboració de l’Hospital de Bellvitge, Hospital Vall d’Hebron, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital Clínic, Hospital Joan XXIII, Hospital Moisès Broggi, Hospital Dr. Josep Trueta, Hospital Arnau de Vilanova, Hospital del Mar, Hospital comarcal de l’Alt Penedès, Hospital Parc Taulí, Hospital de Mataró, Hospital Mútua de Terrassa, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Hospital General de Granollers, Hospital d’Igualada, Hospital de Figueres, el Consorci Sanitari de Terrassa i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya.


Article de referència

Joan Martí-Fàbregas et al. Impact of COVID-19 Infection on the Outcome of Pacients with Ischemic Stroke. Stroke. 2021; 52:3908-3917. DOI: https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.121.034883

 

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació