ACTUALITAT

NOTICIES

29/05/2024

Estudien les connexions entre lípids i diabetis segons el sexe

Un estudi liderat pel Dr. Dídac Mauricio, cap del Grup d’Endocrinologia, Diabetis i Nutrició de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de Sant Pau, en col·laboració amb diversos grups del CIBERDEM ha revelat la significativa associació de 54 lípids amb la diabetis tipus 1 i tipus 2, així com la seva diferenciació segons el sexe i l’estat glucèmic. Aquest treball ha estat publicat a la revista Cardiovascular Diabetology i ha comptat amb la col·laboració de l’equip CIBER-BBN del B2SLab de la Universitat Politècnica de Catalunya.

L’estudi, que va involucrar 360 individus amb diabetis tipus 1, diabetis tipus 2, prediabetis i normoglucèmia com a controls, va emprar cromatografia líquida d’ultra alt rendiment acoblada a espectrometria de masses per detectar 9.279 característiques lipídiques. En total es van identificar 54 lípids significativament associats amb la diabetis tipus 1, tipus 2 i diferències segons el sexe, a més de 14 lípids relacionats amb l’estat glucèmic.

Segons el Dr. Mauricio, “aquest treball representa un pas important cap a la comprensió dels mecanismes subjacents a la diabetis i les seves variacions segons el sexe. Els nostres resultats suggereixen una connexió íntima entre certs lípids i la fisiopatologia de la malaltia, la qual cosa podria obrir noves vies terapèutiques i estratègies preventives”.

El treball ha revelat connexions entre lípids específics i mecanismes moleculars subjacents en ambdues formes de diabetis. A més, es van trobar ceramides relacionades amb la resistència a la insulina en la diabetis tipus 2, i el seu augment progressiu correlacionat amb l’estat glucèmic suggereix una associació amb la progressió de la malaltia. Notablement, es va observar una major sobreexpressió de ceramides en dones amb diabetis tipus 2 en comparació amb homes, la qual cosa podria estar relacionada amb l’edat mitjana de la població femenina de l’estudi, i el seu vincle amb la menopausa i les comorbiditats cardiovasculars i renals.

Segons el personal investigador al capdavant d’aquest article, el treball, “a més de contribuir al coneixement detallat dels lípids associats a ambdós tipus de diabetis i a l’estat glucèmic, aquest estudi posa de relleu la importància de dur a terme una diferenciació segons el sexe en els estudis d’aquestes malalties, així com establir estratègies específiques per sexe en el control i la investigació de la diabetis i les seves comorbiditats associades. A més, apunta a la rellevància de la lipidòmica en l’avanç de la medicina personalitzada”.

Article de referència

Barranco-Altirriba, M., Alonso, N., Weber, R.J.M. et al. Lipidome characterisation and sex-specific differences in type 1 and type 2 diabetes mellitus. Cardiovasc Diabetol 23, 109 (2024). https://doi.org/10.1186/s12933-024-02202-5

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació