ACTUALITAT

NOTICIES

13/12/2022

Hidrogen molecular com a nova estratègia per al tractament del dolor crònic

El 20 % de la població adulta espanyola pateix dolor crònic, i entre un 7 i un 10 %, dolor neuropàtic. Aquest dolor, majoritàriament causat per una lesió nerviosa, fa que les persones sentin un mal intens i, sovint, constant. Els tractaments són escassos i moltes vegades comporten gran quantitat d’efectes adversos que condicionen molt la qualitat de vida dels pacients. Per això, el Grup de Neurofarmacologia Molecular que coordina Olga Pol a l’Institut de Recerca de Sant Pau i a l’Institut de Neurociències de la UAB busca noves possibilitats terapèutiques que puguin ajudar les persones que en pateixen.

Ara, en un estudi publicat a la revista Antioxidants han analitzat els efectes d’administrar a ratolins model amb dolor neuropàtic aigua enriquida amb molècules d’hidrogen, un tractament que ja havia demostrat efectes positius en trastorns neurològics com l’Alzheimer o la depressió. Els resultats demostren que aquesta estratègia pot ser una molt bona candidata per al tractament del dolor neuropàtic i els trastorns emocionals associats pels seus efectes analgèsics i antiinflamatoris, així com per les seves propietats ansiolítiques i antidepressives.

“Aquest tractament pot pal·liar no només el dolor que provoca una lesió nerviosa, sinó també els estats d’ansietat i depressió que l’acompanyen, cosa que milloraria substancialment la qualitat de vida dels pacients. Això és important perquè pot permetre un tractament més efectiu i global del dolor neuropàtic amb menys efectes secundaris”, explica Olga Pol.

A l’estudi, el tractament s’ha administrat als ratolins de forma injectada, però en el futur es provaran altres vies, com podria ser l’oral. Els propers passos seran investigar com funciona el tractament en models animals amb dolor associat a haver fet quimioteràpia, ja que moltes vegades els pacients oncològics presenten dolor neuropàtic com a efecte secundari al tractament. Així mateix, se n’avaluarà els efectes sobre els dèficits de memòria i emocionals que també poden patir aquests pacients.

Article de referència

Maria Martínez-Serrat, Ignacio Martínez-Martel, Santiago Coral-Pérez, Xue Bai, Gerard Batallé and Olga Pol, Hydrogen-Rich Water as a Novel Therapeutic Strategy for the Affective Disorders Linked with Chronic Neuropathic Pain in MiceAntioxidants 2022, 11, 1826. https://doi.org/10.3390/antiox11091826 

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació