ACTUALITAT

NOTICIES

06/11/2023

Identifiquen un procés clau en el desenvolupament de la calcificació vascular

Un estudi, publicat a Translational Research, revela que el receptor nuclear NOR-1 juga un paper clau en la regulació de la calcificació de les vàlvules aòrtiques i la calcificació associada a l’aterosclerosi. El treball l’ha liderat José Martínez-González, investigador de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona IIBB-CSIC i l’Institut de Recerca Sant Pau, i Cristina Rodríguez Sinovas, investigadora de l’Institut de Recerca Sant Pau, tots dos pertanyents a l’àrea de malalties cardiovasculars del CIBER (CIBERCV). També ha col·laborat l’equip del CIBERCV liderat per Francisco Marín, de l’Hospital Clínic Universitari Verge de l’Arrixaca

“Fins ara coneixíem el paper de NOR-1 al remodelat cardíac i dels vasos sanguinis, però no s’havia establert la seva relació amb la calcificació en aquests teixits”, explica el Dr. Martínez-González.

L’estudi realitza anàlisis en vàlvules i cèl·lules vasculars humanes així com en un model de ratolí modificat genèticament amb nivells elevats de NOR-1 a la paret vascular. Aquests ratolins van mostrar una reducció en el desenvolupament d’aterosclerosi, menor expressió vascular de marcadors osteogènics i, específicament, una menor calcificació vascular.

“NOR-1 limita la calcificació cardiovascular, un procés complex, parcialment caracteritzat, que constitueix un greu problema de salut pública. Les nostres anàlisis en mostres humanes de vàlvules aòrtiques i lesions ateroscleròtiques calcificades, estudis en cèl·lules valvulars i vasculars i estratègies in vivo, demostren la participació de NOR-1 en la regulació de la complexa xarxa de gens que contribueixen a la calcificació cardiovascular” apunta la Dra · Rodríguez Sinovas.

L’equip investigador va observar que les cèl·lules responsables de la deposició de calci a les vàlvules aòrtiques i les cèl·lules musculars llises a les artèries augmenten el nivell de NOR-1 quan s’indueix calcificació. “Quan vam augmentar o disminuir el nivell de NOR-1 en aquestes cèl·lules vam veure canvis significatius en gens relacionats amb la calcificació”.

Fins fa poc es considerava la calcificació vascular com un procés passiu i degeneratiu associat a l’edat avançada, l’aterosclerosi, diverses alteracions metabòliques com la diabetis mellitus, o malalties genètiques rares. Tot i això, des de fa alguns anys la calcificació vascular és considerada un procés actiu i regulat de manera semblant a la mineralització i metabolisme de l’os.

“Les nostres dades indiquen que NOR-1 té un efecte negatiu en l’expressió de gens relacionats amb la calcificació tant a les cèl·lules de les vàlvules cardíaques com de les artèries, i prevé la calcificació al sistema cardiovascular. Això podria tenir implicacions importants per al tractament de malalties cardiovasculars”, afegeix la Carme Ballester, primera autora de l’estudi.

“Els resultats permeten millorar el nostre coneixement sobre els processos que condueixen a la mineralització ectòpica i aplanen el camí per a futurs estudis que obriran noves oportunitats terapèutiques en la lluita contra la calcificació cardiovascular”, conclou l’equip.

Article de referència

Carme Ballester-Servera, Laia Cañes, Judith Alonso, Lidia Puertas-Umbert, Paula Vázquez-Sufuentes, Manel Taurón, Elena Roselló-Díez, Francisco Marín, Cristina Rodríguez, José Martínez-González. Upregulació de NOR-1 in calcified human vascular tissues: impacte en l’osteogenic differentiation and calcification. Translational Research (2023) – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931524423001445?via%3Dihub

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació