Un major grau d’adherència a la Dieta Mediterrània s’associa amb una millor qualitat de vida en els pacients amb diabetis tipus 1. Així ho demostra un estudi multicèntric publicat a Nutrients i impulsat pel grup del CIBER de diabetis i Malalties Metabòliques (CIBERDEM) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau), liderat pel Dr. Dídac Mauricio, cap del Grup de Recerca d’Endocrinologia, diabetis i Nutrició de l’Institut de Recerca de Sant Pau i director del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de Sant Pau.
Els investigadors, a través d’entrevista personal a 258 pacients amb diabetis mellitus tipus 1, els van administrar qüestionaris específics de qualitat de vida: el Audit of Diabetis-Dependent Quality of Life i el Diabetis Treatment Satisfaction, a més d’un qüestionari de freqüència de consum d’aliments validat en població espanyola. Un cop analitzat el patró alimentari sobre la base de dos índexs: el alternate Mediterranean Diet Score (aMED) per a la Dieta Mediterrània i el alternate Healthy Eating Index (aHEI) per a l’alimentació saludable, els resultats van demostrar que una adherència a la Dieta Mediterrània moderada i alta estava associada amb una millor qualitat de vida en els pacients amb diabetis tipus 1.
Segons explica el Dr. Dídac Mauricio, “els resultats de les enquestes demostren que una adherència a les recomanacions nutricionals de la Dieta Mediterrània estan relacionats amb una major qualitat de vida en pacients amb diabetis. Per contra, no observem associació amb la satisfacció amb el tractament global, tot i que una alta adherència al patró d’alimentació saludable es va relacionar positivament amb els ítems específics “convenciència” i “flexibilitat” i negativament amb “recomanar a altres pacients que presentaven una diabetis similar a la seva el tractament rebut “.
Els pacients amb diabetis tipus 1 reben teràpia metge-nutricional basada no solament en el maneig de carbohidrats i la seva adaptació al tractament amb insulina, sinó que a més se’ls dóna recomanacions nutricionals basades en la Dieta Mediterrània, que constitueix un patró dietètic important en la prevenció de malalties cardiovasculars, especialment en pacients amb diabetis.
Els pacients amb diabetis tipus 2, amb major adherència a aquesta dieta
Així mateix, un article publicat a la revista Nutrients que també compta amb la participació del CIBERDEM i liderat també pel Doctor Mauricio, descriu que les persones amb diabetis tipus 2 mostren una major adherència als postulats de la Dieta Mediterrània.
Es va calcular la puntuació alternativa de la Dieta Mediterrània (aMED) i l’Índex Alternatiu d’Alimentació Saludable (aHEI), i l’anàlisi estadístic va incloure la comparació entre grups i models multivariables. Els participants amb DM2 van mostrar puntuacions més altes d’aMED i AHEI en comparació amb el grup control sense diabetis.
Aquest estudi, que va comptar amb 476 participants (238 amb diabetis tipus 2 i 238 sense) va avaluar el patró dietètic en persones amb la malaltia i sense. “Les nostres troballes en aquesta ocasió demostren que els participants amb diabetis tenien un patró dietètic més saludable en aMED i aHEI en comparació amb els grups sense diabetis; i les puntuacions més altes per a tots dos índexs es van associar positivament amb la diabetis tipus 2, una major edat i major activitat física “, indica Dídac Mauricio.
A més, la puntuació aMED també es va associar amb la presència de dislipidèmia, mentre que la puntuació aHEI es va relacionar amb el gènere femení. En els participants amb DM2, l’edat i la dislipidèmia es van associar amb una puntuació aMED més alta i el gènere femení es va relacionar amb una puntuació aHEI més alta.
Enllaç als articles de referència:
The Mediterranean Diet is Associated with an Improved Quality of Life in Adults with Type 1 Diabetes
Minerva Granado-Casas, Mariona Martin, Montserrat Martínez-Alonso, Nuria Alcubierre, Marta Hernández, Núria Alonso, Esmeralda Castelblanco, i Dídac Mauricio
Spanish People with Type 2 Diabetes Show an Improved Adherence to the Mediterranean Diet
Nuria Alcubierre, Minerva Granado-Casas, Jordi Real, Hèctor Perpiñán, Esther Rubinat, Mireia Falguera, Esmeralda Castelblanco, Josep Franch-Nadal i Dídac Mauricio