ACTUALITAT

NOTICIES

09/08/2023

La Dra. Alba Tristán Noguero rep la prestigiosa beca de mobilitat “EMBO Scientific Exchange Grant”

La Dra. Alba Tristán Noguero, investigadora postdoctoral ‘Margarita Salas’ al Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) i al grup de recerca en Fisiologia Molecular de la Sinapsi de l’Institut de Recerca de Sant Pau – IIB Sant Pau, ha estat guardonada amb la prestigiosa beca de mobilitat “EMBO Scientific Exchange Grant”.

Aquesta beca li permetrà realitzar una estada a la Universitat d’Edimburg, al laboratori del professor Peter C. Kind, per treballar en el projecte que porta per títol “Calcium dynamics at the level of dendritic spines in an animal model of Syngap1 deficiency”. Un projecte que s’emmarca en els estudis que aquest grup de l’IIB Sant Pau duu a terme sobre el trastorn del neurodesenvolupament causat pel dèficit del gen SYNGAP1, una encefalopatia epilèptica que té una prevalença estimada d’1 cas cada 16.000 naixements.

La hipòtesi de l’equip investigador liderat pel Dr. Àlex Bayés es basa en el fet que la dinàmica del calci a escala de les sinapsis del sistema nerviós central estaria alterada. L’excés de calci podria estar a l’arrel de la disfunció sinàptica característica del dèficit de SYNGAP1, la qual per la seva banda, té un rol central en dos dels principals símptomes, l’epilèpsia i la discapacitat intel·lectual.

Si la hipòtesi es confirmés, aquesta estada no només servirà per aprofundir i establir noves col·laboracions de recerca internacionals, sinó també per investigar noves teràpies per pacients SYNGAP1 enfocades a normalitzar la dinàmica de calci a escala sinàptica.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació