ACTUALITAT

NOTICIES

18/12/2023

La lisil oxidasa, clau per combatre la calcificació cardiovascular

Un estudi liderat pel Dr. José Martínez-González, investigador de l’Institut de Recerca Sant Pau i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i per la Dra. Cristina Rodríguez, responsable del grup de Mecanismes Reguladors del Remodelat Cardiovascular a l’IR Sant Pau ha identificat la lisil oxidasa (LOX) com a component clau en la calcificació cardiovascular.

L’estudi ha estat resultat de la col·laboració de tots dos investigadors de l’àrea de malalties cardiovasculars del CIBER (CIBERCV) amb investigadors del CIBERCV a l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR). El treball, publicat a la revista Biomed Pharmacother, ha demostrat que l’enzim lisil oxidasa, que exerceix una funció fonamental determinant les propietats biomecàniques de la matriu extracel·lular, té un paper significatiu en la formació de dipòsits minerals en malalties com la calcificació de la vàlvula aòrtica i l’aterosclerosi.

“Hem caracteritzat com afecta l’alteració de la matriu induïda per la lisil oxidasa al desenvolupament de calcificació valvular, així com la participació d’aquest enzim en el desenvolupament d´aterosclerosi i calcificació” indica el Dr. Martínez-González.

Els estudis es van desenvolupar en dos cohorts de pacients amb malaltia de la vàlvula aòrtica calcificada procedents de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital Universitari de Navarra, i s’hi van fer anàlisis en cèl·lules valvulars en cultiu i en un model animal que sobreexpressa la lisil oxidasa humana específicament a la paret vascular on es va induir aterosclerosi i calcificació. El treball ha comptat amb la participació de la Dra. Antonio Rodríguez-Sinovas investigador del CIBERCV al VHIR i de la Dra. Natalia López-Andrés del Navarra Biomed.

“Els resultats posen de manifest la contribució activa de la lisil oxidasa a la calcificació cardiovascular i la importància del remodelat de la matriu, que actuaria com un element d’ancoratge que afavoreix i guia el creixement dels vidres de calci en aquesta malaltia” explica la Dra. Rodríguez.

“La calcificació cardiovascular és un problema important de salut a nivell mundial i un factor predictor independent d’esdeveniments cardiovasculars adversos i de mortalitat i no es disposa de fàrmacs que puguin limitar el desenvolupament d’aquesta malaltia. Aquest estudi proposa que estratègies de tractament dirigides a la lisil oxidasa ia la modificació de la matriu podrien ser útils per al seu tractament” conclou la Dra. Carme Ballester, primera autora d’aquest treball.

Article de referència

Carme Ballester-Servera, Judith Alonso, Laia Cañes, Paula Vázquez-Sufuentes, Lídia Puertas-Umbert, Amaya Fernández-Celis, Manel Taurón, Antonio Rodríguez-Sinovas, Natalia López-Andrés, Cristina Rodríguez, José Martínez-González, Lysyl oxidase-dependent extracellular matrix crosslinking modulates calcification in atherosclerosis and aortic valve disease, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 167, 2023, 115469, ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2023.115469.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació