ACTUALITAT

NOTICIES

23/05/2024

La musicoteràpia és eficaç en el tractament psicosocial de la malaltia de Parkinson, segons un estudi de Sant Pau presentat al BAMT 2024

Un estudi del Grup de Recerca en Malaltia de Parkinson i Trastorns del Moviment de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), liderat pel Dr. Jaume Kulisevsky, conclou que la musicoteràpia és una eina efectiva en el tractament psicosocial i de rehabilitació de la parla per a persones amb malaltia de Parkinson. Els resultats, que han estat presentats a Leicester per part de la investigadora i musicoterapeuta Judit Soler Almendros durant el Congrés BAMT 2024 (British Association for Music Therapy).

La recerca es va centrar en la coral ParkinSongs i va avaluar el significat que aquesta té per als participants, així com els beneficis de la musicoteràpia a nivell vocal, cognitiu, emocional i social. Aquesta avaluació es va dur a terme amb l’objectiu d’entendre millor l’eficàcia de la musicoteràpia com a tractament psicosocial i de rehabilitació de la parla per a persones amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’avaluació va consistir en un qüestionari i grups de discussió reduïts en què van participar la majoria dels membres de la coral ParkinSongs. La informació obtinguda es va processar mitjançant una anàlisi temàtica reflexiu, identificant cinc temes principals: el sentit de pertinença, la música, la veu, l’evolució de la malaltia i l’estat d’ànim.

Entre els principals resultats destaquen que els participants indiquen que la música els ajuda a desconnectar de les preocupacions diàries i és el punt de connexió entre els membres. Des del punt de vista de la malaltia, la participació en la coral és considerada una eina essencial per reduir la progressió de les dificultats de la parla i els ajuda a conviure millor amb els símptomes quotidians. A més, els participants informen que els dies amb assaig de la coral són millors, amb menys períodes “off” i destacant que sempre se senten millor després de cantar.

La Dra. Carmen Garcia-Sánchez, investigadora de l’IR i neuropsicòloga del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau indica que aquests resultats suggereixen que la musicoteràpia pot ser una eina eficaç en el tractament psicosocial i de rehabilitació de la parla en la malaltia de Parkinson i aporten evidència de la utilitat d’integrar la musicoteràpia en el tractament d’aquests pacients, destacant els seus beneficis no només en la reducció dels símptomes físics i fisiològics, sinó també en la millora del seu benestar emocional i social.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació