ACTUALITAT

NOTICIES

09/09/2021

L’eina UpPriority mostra la seva utilitat per prioritzar l’actualització de preguntes de les guies clíniques

Un equip d’investigadors del Centre Cochrane Iberoamericà i l’IIB Sant Pau, en col·laboració amb altres autors nacionals i internacionals, ha mostrat la utilitat de l’eina UpPriority per identificar quines preguntes de les guies de pràctica clínica (GPC) han de ser prioritzades per la seva actualització .

Aquesta és la principal conclusió de l’article acabat de publicar al Journal of Clinical Epidemiology, en què també es destaca que la selecció i formació dels avaluadors són aspectes clau per aplicar satisfactòriament aquesta eina.

Les GPC poden quedar desfasades i perdre la seva validesa. La priorització de les preguntes de les GPC per a la seva actualització pot garantir que els recursos disponibles, sempre limitats, s’inverteixin en les àrees més rellevants per al sistema sanitari. UpPriority és una proposta pragmàtica per determinar quines preguntes clíniques incloses en una GPC necessiten ser actualitzades de forma preferent. L’eina consta de sis ítems: 1) impacte de les recomanacions desactualitzades sobre la seguretat, 2) disponibilitat de nova evidència rellevant, 3) rellevància del context de la pregunta clínica, 4) aplicabilitat metodològica de la pregunta clínica, 5) interès dels usuaris i 6) impacte en l’accés a l’atenció mèdica. També inclou una guia detallada per aplicar l’eina.

Un total de 30 avaluadors han aplicat per primera vegada UpPriority en quatre GPC del Sistema Nacional de Salut espanyol (sobre insuficiència cardíaca crònica, distròfies hereditàries de retina, menopausa i glaucoma d’angle obert). El conjunt de les quatre GPC incloïa 107 preguntes que, després d’aplicar l’eina, van ser classificades com de prioritat alta (16 preguntes; 15%), prioritat mitjana (47 preguntes; el 43,9%) i prioritat baixa (44 preguntes; 41,1%). Els experts que han implementat UpPriority han trigat de mitjana 3,8 hores en aplicar-i van considerar que l’eina és útil.

L’aplicació de UpPriority ha seguit un procés de set passos: 1) establiment del grup de treball per a la implementació, 2) mapatge de les preguntes i recomanacions de la GPC original, 3) desenvolupament d’un formulari per a prioritzar les preguntes, 4) avaluació de la prioritat de les preguntes segons sis ítems, 5) càlcul i classificació de la puntuació de prioritat, 6) decisió de les preguntes prioritzades per la seva actualització, i 7) desenvolupament de l’informe de priorització. Finalment, els investigadors van avaluar el procés d’implementació, la concordança entre avaluadors i van realitzar suggeriments de millora.

UpPriority és una eina rigorosa i transparent. I amb aquest treball mostrem que és fàcil d’usar i que pot aplicar-se en un escenari real per identificar quines preguntes clíniques d’una GPC s’han de prioritzar per a la seva actualització”, assenyala Andrea Juliana Sanabria, primera autora de la feina. La priorització de les preguntes és un pas important per actualitzar les GPC usant amb eficiència els recursos disponibles.


up priorityReferència

Sanabria AJ, Alonso-Coello P, McFarlane E, Niño de Guzman E, Roqué M, Martínez García L, et al. The UpPriority tool supported prioritization processes for updating clinical guideline questions. J Clin Epidemiol. 2021;139:149-159. (Accés lliure fins el 23.10.2021)

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació