ACTUALITAT

NOTICIES

29/05/2023

L’infart amb elevació del segment ST es diagnostica més tard en dones i gent gran

Les dones i els pacients grans amb presentacions atípiques d’infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (STEMI) experimenten més retards en el diagnòstic i l’activació del tractament als serveis d’Urgències, segons els resultats d’un estudi liderat per Gemma Berga Congost, del Grup de Recerca en Atenció Infermera a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i infermera al mateix hospital.

L’estudi, que va incloure 330 pacients amb STEMI admesos al servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau, va revelar que l’edat més gran de 65 anys i la presentació del primer contacte mèdic fora del servei d’Urgències es van associar amb un augment en el temps activació del tractament. A més, les dones més grans de 65 anys van mostrar el major temps d’activació. Els resultats destaquen la necessitat de desenvolupar estratègies per reduir el temps d’inici del tractament en aquests grups específics de pacients.

L’infart amb elevació del segment ST és més comú en homes que en dones i l’edat mitjana dels pacients que ingressen per infart a Espanya és al voltant dels 65 anys. “En canvi, l’edat mitjana de les dones és 10 anys superior a la dels homes, probablement a causa de l’efecte protector dels estrògens”, puntualitza aquesta experta.

El retard en el diagnòstic que experimenten aquests grups “pot ser atribuïble a la clínica atípica que amb més freqüència presenten. Per tant, a més dels símptomes típics, cal contemplar altres manifestacions identificades al nostre registre a fi d’establir un diagnòstic precoç”.

Tampoc no s’ha d’oblidar que tant dones com avis tenen menys percepció de risc, raó per la qual es demora la sol·licitud d’assistència mèdica, amb el consegüent retard diagnòstic i de tractament.

L’estudi de l’IIB Sant Pau també ha identificat que l’edat superior a 65 anys és un factor predictor de retard en el diagnòstic, i aporta dades noves davant la bretxa d’edat i gènere. Com assenyala Berga, “no hi ha cap associació positiva entre el gènere i l’edat en pacients menors de 65 anys. Tot i això, si l’edat és superior als 65 s’observa que les dones presenten un temps urgències-activació més prolongat que els homes”.

Aquestes troballes subratllen la importància d’abordar les necessitats específiques d’aquests grups de pacients per millorar el temps d’activació. Desenvolupar estratègies dirigides per accelerar el temps d’activació en aquests subgrups és fonamental per millorar la qualitat de l’atenció brindada al servei d’Urgències.

Article de referència

Gemma Berga Congost, Maria Antonia Martinez Momblan, Jonatan Valverde Bernal, Adrián Márquez López, Judit Ruiz Gabalda, Joan Garcia-Picart, Mireia Puig Campmany, Salvatore Brugaletta. Association of sex and age and delay predictors on the time of primary angioplasty activation for myocardial infarction patients in an emergency department. Heart & Lung (2023). https://doi.org/10.1016/j.hrtlng.2022.10.014

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació