ACTUALITAT

NOTICIES

07/06/2023

L’Institut de Recerca de Sant Pau torna a la Festa de la Ciència

Durant els propers dissabte 10 i diumenge 11 de juny se celebrarà la 16a edició de la Festa de la ciència, la gran cita ciutadana amb la ciència i la recerca. Enguany, hi participaran més de 150 organitzacions de Barcelona relacionades amb la ciència i durant tot el cap de setmana, tant els més petits com els més grans podran gaudir de més de 170 activitats diferents en diferents formats a la Rambla de Prim de Barcelona: jocs, tallers, experiments, microxerrades, visites guiades, etc. I de totes les temàtiques!

Des de l’IIB Sant Pau, alguns de les nostres investigadors i investigadores estaran presents en moltes activitats divulgatives científiques i realitzaran microxerrades, tallers i jocs. A continuació, podreu trobar quines són, els horaris i la localització exacte. Us hi esperem!

  • Trencaclosques científic gegant

Espai 01 – Escenari Copèrnic, 10 de juny d’11:00 a 21:00 i 11 de juny d’11:00 a 20:00

Edat recomanada: Tots els públics

Un joc per esbrinar: Què fa un institut de recerca en biomedicina? Per a quins àmbits de la nostra salut genera nou coneixement i permet avançar cap a nous tractaments? Posa a prova les teves aptituds i habilitats construint un gran trencaclosques científic i esbrina-ho!

Link:

  • Entrevista de Ràdio Farró a Elena Roselló-Díez

Espai 01 – Escenari Copèrnic, 10 de juny d’12:15h a 12:30h

Edat recomanada: majors de 16 anys

L’activitat constarà en una entrevista a la Dra. Elena Roselló-Díez, investigadora del Grup de Recerca Associat IIB Sant Pau en Cirurgia Cardíaca i especialista en cirurgia cardíaca a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’entrevista serà a càrrec de la periodista Cristina Junyent i anirà sobre la innovació tecnològica en cirurgia cardíaca. L’entrevista quedarà penjada com a podcast a la Xarxa de Ràdios Comunitàries.

  • Taller: “Descobreix com funciona el cor i l’aparell circulatori”

Espai 04 – Viure més i millor, 10 de juny de les 13:50h a les 14:15h i de les 14:20 a les 14:45h

Edat recomanada: a partir de 6 fins els 16 anys

Coneixes quins són els components de l’aparell cardiovascular i les seves funcions? En aquest taller, amb diferents objectes i amb l’ajuda de material gràfic podràs reconstruir una maqueta del nostre sistema cardiovascular, alhora que aprendràs com funciona. Organitzat de la mà de la Dra. Elena Roselló-Díez, investigadora del Grup de Recerca Associat IIB Sant Pau en Cirurgia Cardíaca i especialista en cirurgia cardíaca a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Microxerrada: “Viure juntes per viure millor: habitatge cooperatiu i salut”

Espai 01 – Escenari Copèrnic, 10 de juny de 14:40h a 15:05h

Edat recomanada: majors de 16 anys

Assisteix a aquesta microxerrada emmarcada en un projecte de recerca en marxa sobre els efectes en salut i benestar de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Catalunya. Descobriràs els mecanismes que expliquen la relació entre aquest model d’habitatge, en expansió a Catalunya, i la millora de la salut de les persones. La microxerrada serà a càrrec d’Ana Novoa, investigadora IIB Sant Pau al Departament ASPB Servei de Sistemes d’Informació en Salut (SeSIS) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

  • Microxerrada: “Elèctrodes al cervell per combatre el mal de cap multiresistent”

Espai 01 – Escenari Copèrnic, 11 de juny de 12:05h a 12:30h

Edat recomanada: majors de 16 anys

Ja a l’antiga Roma, l’electricitat del peix Torpedo fou usada per tractar el dolor. Al segle XVIII, s’utilitzà l’estimulació elèctrica transcutània i, al XIX, s’inseriren elèctrodes al cervell per tractar directament els centres responsables del dolor. Avui, els avenços en neurocirurgia permeten intervencions menys invasives i més segures, i les noves tecnologies possibiliten tractar amb major precisió aquells centres i vies cerebrals que no funcionen bé. La microxerrada serà a càrrec de Robert Belvís Nieto, Juan Aibar i Noemi Morellón, professionals IIB Sant Pau i de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau.

  • Microxerrada: “Com la genètica ens ajuda a trobar nous tractaments per a malalties molt comunes”

Espai 01 – Escenari Copèrnic, 11 de juny de 13:35h a 14:00h

Edat recomanada: majors de 16 anys

Avui dia tenim dades genètiques de milions de persones. Això ha estat molt important en les darreres dècades per entendre com funcionen malalties complexes com l’Alzheimer, l’ictus o malalties cardiovasculars. Però ara, a més, aquestes dades ens ajuden a trobar tractaments per a aquestes malalties i això és una tendència que veurem molt més accentuada els pròxims anys. Ens dirigim cap a una medicina de precisió i personalitzada. La microxerrada serà a càrrec del Dr. Israel Fernández-Cadenas, investigador principal del grup Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular del IIB Sant Pau.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació