ACTUALITAT

NOTICIES

01/07/2024

L’IR Sant Pau participa en l’elaboració de la guia “Recomanacions per una comunicació inclusiva”

L’Institut de Recerca Sant Pau junt amb l’agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) del Departament de Salut i vuit institucions de recerca de Catalunya han elaborat la guia Recomanacions per una comunicació inclusiva en la recerca en salut, per promoure la inclusió d’un llenguatge que promogui la visibilització, igualtat i representativitat de totes les persones i evitar aquelles situacions en què el llenguatge pugui contenir lèxic o formes que invisibilitzin o discriminin les persones.

Aquest instrument –que s’ha elaborat tant en llengua catalana com anglesa– conté recomanacions aplicables a la comunicació escrita, oral i visual per ser una eina de suport per a una comunicació inclusiva en les institucions de recerca en salut, complementària a les guies lingüístiques oficials i als manuals d’estil de les institucions.

La guia presenta exemples i estratègies d’usos preferibles i no recomanats, amb el propòsit d’exposar-ne l’aplicació pràctica i amb la finalitat de facilitar recursos, conscienciar, i contribuir a la inclusió plena, respectuosa i no discriminatòria de qualsevol col·lectiu. A causa d’això, tal com assenyalen les autores, el document no només conté exemples sobre el tractament de gènere, sinó també d’altres àrees com el tractament comunicatiu de discapacitats, malalties i grups culturals.

Al mateix temps, s’ha presentat una infografia amb els missatges clau per oferir un recurs d’ús més accessible. Ambdós documents són dirigits tant al personal científic com administratiu d’aquestes institucions, així com a les seves direccions, personal del sistema de recerca, periodistes i altres persones interessades. L’objectiu és oferir recomanacions senzilles i directes de manera visual per explicar i divulgar la recerca de forma inclusiva, així com consells específics en diferents formats i en dos idiomes.

Aquestes publicacions han estat elaborades en el marc de la Comunitat Hipàtia, que treballa per a l’actualització de polítiques i pràctiques de gestió, l’eliminació del biaix inconscient i la promoció del canvi cultural, així com la incorporació de la perspectiva de sexe i gènere en la recerca. Concretament, per a aquesta iniciativa, s’ha creat un grup de treball coordinat per l’AQuAS i integrat per professionals de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l’Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM), l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). La guia ha comptat també amb l’assessorament lingüístic del Servei de Planificació Lingüística del Departament de Salut. El disseny gràfic d’aquests materials ha estat a càrrec de l’agència de comunicació social La Sembra.

Consulta la guia i tots els materials a través d’aquest enllaç.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació