ACTUALITAT

NOTICIES

28/04/2023

L´ús de sensors per monitoritzar els inhaladors millora l´adherència del tractament d´asma i MPOC

Els dispositius electrònics de monitoratge d’inhaladors poden millorar significativament l’adherència dels pacients a la teràpia inhalada en adults amb asma o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) segons els resultats d’un estudi realitzat per investigadors dels serveis de Farmàcia i Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant i publicat a la revista Pharmaceuticals.

Els investigadors van avaluar si la utilització de sensors per monitorar l’ús d’inhaladors de manteniment i rescat eren útils per fer intervencions que millorin els resultats en salut d’aquests pacients.

Es tracta de la primera revisió sistemàtica i metaanàlisi sobre el tema. S’hi van incloure vuit estudis observacionals i deu assaigs clínics, i els resultats indiquen que l’ús d’aquests dispositius millora l’adherència als inhaladors. Els resultats també van indicar una millora en la puntuació del test de control de l’asma, però els efectes en altres variables clíniques van ser mixtes.

L’adherència inadequada al tractament farmacològic és comú tant en asma com en MPOC i s’associa amb un risc més gran d’exacerbacions, un major ús de corticosteroides sistèmics i una major mortalitat relacionada amb la malaltia. El monitoratge electrònic dels inhaladors pot ser una solució efectiva per millorar l’adherència i els resultats clínics en aquests pacients.

Els autors de l’estudi assenyalen que, encara que hi ha diferents mesures d’adherència utilitzades a la pràctica clínica, moltes es basen en el report del mateix pacient i poden ser poc precises. Per tant, l’ús d’aquests sensors pot proporcionar una forma objectiva i precisa de mesurar l’adherència als inhaladors en alguns pacients. La informació registrada electrònicament pot ser feta servir per fer intervencions educatives i clíniques en els pacients i l’equip d’atenció mèdica.

Article de referència

Noe Garin, Borja Zarate-Tamames, Laura Gras-Martin, Raimon Milà, Astrid Crespo-Lessmann, Elena Curto, Marta Hernandez, Conxita Mestres, Vicente Plaza. Clinical Impact of Electronic Monitoring Devices of Inhalers in Adults with Asthma or COPD: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pharmaceuticals 2023, 16(3), 414; https://doi.org/10.3390/ph16030414

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació