ACTUALITAT

NOTICIES

29/04/2020

Sant Pau identifica elements reguladors dels gens que provoquen la trombosi

El Grup de Genòmica de Malalties Complexes de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau, liderat pel Dr. José Manuel Soria, demostra, per primera vegada, quins mecanismes epigenètics, estan implicats en el risc de patir un quadre trombòtic. Aquest treball, que es publicarà en el número del mes de maig de la prestigiosa revista científica ATVB (Arteriosclerosi, Trombosi i Biologia Vascular), reconeix al grup de científics de Sant Pau com a pioners mundials en establir un perfil epigenètic a la trombosi.

Enllaç a l’article: https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/ATVBAHA.120.314092

L’estudi ha analitzat concretament els microRNA, elements encarregats de regular l’expressió dels nostres gens davant de determinades circumstancies concretes, i ha permès establir un perfil d’expressió de microRNAs (biomarcadors) com a factor de risc de trombosi. Això permet establir un patró que detecta la predisposició genètica d’un malalt per desenvolupar quadres trombòtics.

Els resultats del treball milloraran el diagnòstic, la prevenció i el tractament de la trombosi, canviant la pràctica clínica, i per tant, tindrà un alt impacte en la salut de la població.

 

Només a Europa, cada minut, mor una persona per un esdeveniment trombòtic.

Actualment, el grup de recerca de Genòmica de Malalties Complexes està analitzant l’impacte que aquest perfil de microRNAs té en el risc de trombosi en pacients oncològics, ja que, la malaltia tromboembólica suposa la primera causa de mort entre pacients amb càncer (al voltat del 20% dels pacients oncològics patiran un esdeveniment trombòtic, depenent del tipus de tumor).

Aquest perfil de microRNAs també jugarà un paper important en el projecte que el Grup de recerca de Sant Pau està dissenyant per avaluar el risc de trombosi del pacient COVID, el qual, desenvolupa alteracions de la coagulació i trombosi, suposant una greu complicació clínica amb una alta taxa de mortalitat.

L’equip de científics ha desenvolupat l’estudi a l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau, i esta liderat pel cap del Grup de Genòmica de Malalties Complexes del mateix institut, Dr. José Manuel Soria, que ha coordinat als Drs. Alba Rodríguez-Rius, Sonia López, Angel Martínez-Pérez i al Dr. Joan Carles Souto, vocal de recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i consultor de la Unitat d’Hemostàsia del Servei d’Hematologia.

 

Associació “ACTIVA’TT contra la trombosi”

Els doctors Soria i Souto són membres fundadors de l’associació “ACTIVA’TT contra la trombosi”, la qual treballa amb l’Institut de Recerca de Sant Pau i amb l’Hospital de Sant Pau, per millorar el diagnòstic, la prevenció, el tractament i l’educació social envers aquestes importants patologies.

www.activatt.com

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació