ACTUALITAT

NOTICIES

04/03/2021

Sant Pau obre una nova unitat d’assajos clínics en fase I d’onco-hematologia

Aquesta nova unitat permet coordinar i realitzar assajos clínics complexos amb medicaments en  fase de desenvolupament primerenc i estudiar i oferir noves oportunitats de tractament pels pacients .

El 4 de març de 2021 es posa en marxa la nova unitat d’assajos fase I d’onco-hematologia de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, integrada en el Centre d’Investigació del Medicament (CIM). Sant Pau, amb una llarga trajectòria i experiència en la Recerca Clínica i Aplicada i amb una nombrosa participació i generació d’assajos clínics ha detectat la necessitat d’aquesta nova unitat per donar resposta al progressiu increment del nombre d’estudis, sobretot en fases primerenques.

La primera pacient que es tractarà a la nova unitat participa en un estudi clínic  basat en una alteració molecular que presenten alguns  tumors  que els fan més susceptibles a respondre a la immunoteràpia. Això ha permès oferir al pacient una teràpia del tot personalitzada.

Els assajos fase I són, cada vegada, més importants donat que no només validen la tolerància i toxicitat dels medicaments sinó que també permeten identificar sovint,  en primera instància,  l’eficàcia prèviament no detectada.

Actualment el Servei d’Oncologia Mèdica té 7 estudis en fase I, oberts en fase de reclutament. Fins ara, els pacients inclosos en aquests estudis, s’han coordinant i tractat a l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia.  “L’oportunitat d’oferir alternatives d’innovació terapèutica en pacients amb malalties oncològiques avançades des d’aquesta unitat enforteix la capacitat dels grups de recerca i els serveis clínics de l’Hospital de Sant Pau. Avui comencem amb aquest tractament i tenim previst desenvolupar fins a  10 assajos més en tumors sòlids i, en col·laboració amb el servei d’hematologia clínica, tenim la voluntat de portar-ne a terme uns quants més”, explica el Dr. Agustí Barnadas, cap del grup de recerca clínica en oncologia a l’Institut de Recerca i cap del servei d’oncologia mèdica a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Comptar amb aquest equipament ens permet fer un pas endavant i consolidar la recerca translacional, facilitant el desenvolupament de nous fàrmacs i l’accés a teràpies avançades i personalitzades per als pacients”, afirma el Dr. Jordi Surrallés, director científic de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau. “Iniciatives com aquesta donen sentit al nostre nou edifici de recerca, que impulsa aquesta col·laboració estreta entre la recerca i la pràctica clínica i assistencial”, conclou.

La nova unitat consta d’un espai de 150 m2 dedicats a assajos clínics de fase I en onco-hematologia, que se sumen als 880 m2 que l’Institut de Recerca ja dedica a assajos clínics de fase I amb voluntaris sans. La Fundació Privada de l’Hospital ha col·laborat en la construcció del nou espai que disposa de 7 punts de tractament, un equip mèdic format per oncòlegs i hematòlegs, d’infermeria especialitzada i de personal  administratiu i de coordinació. S’estima que la unitat acollirà fins a una trentena d’ estudis aquest any i podria oferir teràpies avançades i innovadores a més de 150 pacients oncològics.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació