ACTUALITAT

NOTICIES

13/07/2022

Senyalen una nova estratègia terapèutica per reduir l’acumulació intramiocàrdica de colesterol i millorar la resposta cardíaca a la insulina

Una col·laboració internacional liderada per investigadores de l’IIB Sant Pau, el  CIBERCV i l’IIBB-CSIC amb institucions científiques a l’Argentina demostra que l’immunoteràpia dirigida al receptor LRP1 permet reduir l’acumulació de colesterol en les cèl·lules del múscul cardiac dotant-les d’una major sensibilitat a la insulina. L’estudi acaba de ser publicat a la revista Biomedicine and Pharmacotherapy.

La immunoteràpia dirigida al receptor de lipoproteïnes de baixa densitat LRP1 és capaç d’inhibir de manera específica i selectiva l’acumulació de colesterol a les cèl·lules del múscul cardíac, dotant-les de més sensibilitat a la insulina. Així ho demostra una investigació internacional, que ha publicat la revista Biomedicine and Pharmacotherapy.

Aquesta troballa podria obrir el camí a noves estratègies terapèutiques basades en immunoteràpia per a diferents malalties cardíaques.

La malaltia cardiovascular és la principal causa de mort a tot el món i s’associa freqüentment amb la síndrome metabòlica i la diabetis mellitus tipus 2, que impliquen un risc 2,5 vegades més gran de desenvolupar insuficiència cardíaca. Aquestes persones presenten sovint esteatosi miocàrdica (infiltració de greix al múscul cardíac), que s’associa amb alteracions en la senyalització de la insulina i amb una remodelació patològica del cor. Tot i això, els mecanismes moleculars subjacents a l’enllaç entre l’acumulació de lípids cardíacs derivats de les lipoproteïnes, l’acció de la insulina i la disfunció cardíaca són en gran part desconeguts.

Un nou estudi desenvolupat per un equip de l’àrea de Malalties Cardiovasculars del CIBER (CIBERCV), de l’Institut de Recerca Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IIBB-CSIC), aprofundeix justament en aquests mecanismes. L’estudi ha comptat amb la col·laboració de diverses institucions científiques argentines: la Universitat Nacional de Còrdova, el Centre d’Investigacions en Bioquímica Clínica i Immunologia (CIBICI) i el Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET).

LPR1, clau en l’acumulació de colesterol i la resistència a la insulina

LPR1 és un receptor que intervé en la captació i acumulació de colesterol a les cèl·lules i és un regulador clau del trànsit del receptor d’insulina en diferents tipus cel·lulars. Investigacions anteriors d’aquest equip ja havien demostrat que la immunoteràpia basada en el receptor LRP1 inhibeix l’arteriosclerosi induïda per la dieta en un model de conill hipercolesterolèmic. Aquest nou treball va un pas més enllà per avaluar els efectes de la immunització adreçada a LRP1 sobre les alteracions en la resposta cardíaca a la insulina induïdes per una dieta alta en greixos.

Redueix el colesterol al cor, amb independència dels nivells en sang

“Els nostres resultats van demostrar que els anticossos dirigits contra el receptor LRP1 bloquegen l’acumulació del colesterol esterificat al miocardi, independentment dels nivells de lípids sanguinis i hepàtics”, explica Vicenta Llorente, investigadora del CIBERCV, de l’IIB Sant Pau i del IIBB-CSIC, i una de les coordinadores d’aquest treball.

La immunització amb anticossos contra una de les seqüències de LRP1 va canviar també l’estructura de les gotes de lípids al cor. En concret, “les gotetes de lípids als cardiomiòcits dels conills immunitzats estaven presents en menor nombre, i eren més grans i més electrodenses, cosa que suggereix que contenien gairebé exclusivament triglicèrids, demostrant l’especificitat d’aquesta immunització per bloquejar l’acumulació de colesterol esterificat al cor”, detalla la investigadora.

Així mateix, “mostrem que el bloqueig de l’acumulació intramiocàrdica de colesterol esterificat amb aquests anticossos va ser suficient per restaurar la resposta a la insulina, normalitzant així el metabolisme de la glucosa al cor”, afegeix Vicenta Llorente.

Nova via terapèutica per a malalties coronàries

“Aquest estudi descobreix un enfocament nou i diferent per bloquejar específicament l’acumulació intramiocàrdica de colesterol esterificat i així restaurar la resposta cardíaca a la insulina que ha estat alterada per una dieta alta en greixos”, apunta aquest equip. “Es tracta d’una troballa rellevant, ja que evidencia l’impacte de l’acumulació intramiocàrdica de colesterol esterificat (fins a la data no estudiat) a la resposta cardíaca a la insulina. Les alteracions en la resposta a la insulina es troben al darrere d’una gran varietat de malalties cardíaques, i per tant, la immunoteràpia per generar aquests anticossos té potencialment utilitat clínica en diverses patologies cardíaques i metabòliques”, conclouen els investigadors.


Article de referència

Actis Dato V, Benitez-Amaro A, Garcia E, Claudi L, Lhoëst MTL, Iborra A, Escola-Gil JC, Guerra JM, Samouillan V, Enrich C, Chiabrando G, Llorente-Cortés V. Targeting cholesteryl ester accumulation in the heart improves cardiac insulin response. Biomed Pharmacother. 2022 Aug;152:113270. doi: 10.1016/j.biopha.2022.113270. Epub 2022 Jun 13. PMID: 35709652.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació