El dimecres 26 d’abril de 2017, a les 15 hores, se celebrarà la presentació del llibre, traduït al català: Els tractaments a prova, a la sala d’actes de l’Hospital. Aquest llibre pretén ser un instrument que ajudi a entendre millor com es genera el coneixement mèdic, a quins reptes o amenaces esta sotmès i quins conceptes o habilitats s’han de dominar per moure’s millor pels universos de l’atenció o de la recerca mèdiques.
La presentació anirà a càrrec del Dr. Xavier Bonfill, director del Centre Cochrane Iberoamericà i del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Universitat Autònoma de Barcelona. I l’acte comptarà amb la conferència de Sir Iain Chalmers, coautor del llibre i director de la James Lind Library (www.jameslindlibrary.com). A l’acte de presentació, hi intervindran també: la Rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dra. Margarita Arboix; el director general de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat, Dr. Antoni Andreu; la síndica de greuges de Barcelona, Mª Assumpció Vilà; el director general de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Dr. Albert Salazar.
Sir Iain Chalmers és un metge i investigador britànic, un dels fundadors de la Col·laboració Cochrane: www.cochrane.org i www.cochrane.es i l’impulsor de la Iniciativa James Lind: www.jameslindlibrary.org.
El Dr. Chalmers és un metge obstetra que després d’exercir al Regne Unit va treballar dos anys (1969-1970) a la franja de Gaza. A meitats de la dècada de 1970 es va convertir en investigador de serveis de salut a temps complet amb un interès particular en l’avaluació dels efectes de l’atenció sanitària. Fou el primer director de la Unitat Nacional d’Epidemiologia Perinatal a Oxford, el primer director del Centre Cochrane britànic i és l’actual editor de la Biblioteca James Lind, que documenta la història de l’avaluació objectiva dels tractaments, i també de la James Lind Alliance, que té com a objectiu identificar els buits més importants en el coneixement clínic terapèutic.
Juntament amb altres autors, l’any 2006 va publicar el llibre Testing Treatments: www.testingtreatments.org, traduït a tretze idiomes, entre ells el castellà i el qual ara, amb l’ajut de diverses entitats, s’ha pogut traduir al català tant en format paper com electrònic.
Els tractaments a prova és un llibre dirigit a tothom —pacients i ciutadans en general, estudiants i professionals de la salut, investigadors, periodistes, gestors i polítics— atès que no hi ha ningú que pugui considerar-se aliè a com es produeix i s’aplica el coneixement per millorar la salut. El text desgrana i exemplifica en detall els principals reptes de la recerca clínica, per poder aprofitar tot el seu potencial. Igualment, apunta alguns dels obstacles i barreres que existeixen per aplicar els seus resultats a la pràctica clínica i assistencial. En darrer terme, persegueix reforçar una mica més el pensament crític i científic tant a nivell individual com col·lectiu per així ser capaços de generar un coneixement de més qualitat i d’aplicar-lo millor per augmentar la salut del màxim nombre possible de persones.