ACTUALITAT

NOTICIES

14/02/2024

Troben diferències en la microbiota intestinal entre homes i dones amb ictus isquèmic

El Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha realitzat un estudi pioner que revela diferències significatives en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit un ictus isquèmic. Aquesta investigació destaca la importància del sexe biològic en els estudis relacionats amb els trastorns cerebrovasculars i la microbiota intestinal.

L’estudi, que publica la revista European Journal of Neurologys’ha realitzat en el marc del projecte Maestro, concedit al Dr. Israel Fernández-Cadenas, cap d’aquest grup de recerca, per part de l’Instituto de Salud Carlos III.

L’ictus isquèmic, una malaltia cerebrovascular que causa afecció al flux sanguini del cervell, manté una connexió ben establerta amb la microbiota intestinal a través de l’eix bidireccional intestí-cervell. Fins ara, no es disposava de dades que relacionessin la microbiota intestinal amb el sexe dels pacients d’ictus isquèmic. Segons el Dr. Miquel Lledós, del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi, “la gran majoria d’investigacions en microbiota realitzades en l’ictus no arriben a mirar les espècies microbianes. Nosaltres hem volgut treballar amb unes tècniques més específiques que permeten estudiar les espècies microbianes, que, en el fons, són les més importants”.

L’estudi es va realitzar a una cohort de 89 pacients que han patit ictus isquèmic i va incloure 12 persones sanes com a grup control. Els investigadors van analitzar les diferències taxonòmiques de la microbiota intestinal entre homes i dones amb ictus isquèmic mitjançant seqüenciació metagenòmica completa.

Els resultats de l’anàlisi van revelar que els homes que han patit ictus isquèmic presenten una major diversitat d’espècies en comparació amb les dones afectades per aquesta malaltia. A més a més, es van trobar diferències de sexe en els pacients amb ictus isquèmic en relació amb la família Fusobacteriaceae. També es va observar que aquests bacteris no eren una conseqüència de l’ictus patit, sinó que ja estaven presents abans d’haver-lo experimentat, constituint, per tant, un factor de risc per a la manifestació d’aquesta malaltia.

El Dr. Fernández-Cadenas comenta que aquestes bactèries que es van trobar al grup de dones que havien patit un ictus isquèmic, “eren diferents respecte als controls i això no ho veiem en els homes. En el grup d’homes, no hi havia diferències entre ictus i controls, per tant, aquestes bateries eren específiques per al risc de ictus en dones. Això, a més, també ho vam validar amb estudis bioinformàtics, on vam veure que aquestes bacteries no eren una conseqüència d’haver tingut un ictus, sinó que estàven abans de tenir-lo i, per tant, eren un factor de risc”.

Aquest estudi és el primer en indicar que hi ha diferències en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit ictus isquèmic, identificant alts nivells de Fusobacteriaceae a les dones com a factor de risc específic per la malaltia. Aquesta troballa subratlla la importància d’incloure el sexe biològic en el disseny, l’anàlisi i la interpretació dels estudis sobre l’ictus i la microbiota intestinal.

 

Article de referència

  • Miquel Lledós, Luís Prats-Sánchez, Laia Llucià-Carol, Jara Cárcel-Márquez, Elena Muiño, Natalia Cullell, Cristina Gallego-Fabrega, Jesús M. Martín-Campos, Ana Aguilera-Simón, Marina Guasch-Jiménez, Daniel Guisado-Alonso, Anna Ramos-Pachón, Alejandro Martínez-Domeño, Artur Izquierdo, Rebeca Marín, Pol Camps-Renom, Joan Martí-Fàbregas, Israel Fernández-Cadenas. Ischaemic stroke patients present sex differences in gut microbiota. European Journal of Neurology. Volume30, Issue11. November 2023. Pages 3497-3506 https://doi.org/10.1111/ene.15931

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació