ACTUALITAT

NOTICIES

13/04/2022

Un estudi demostra que l’ús d’àcid tranexàmic en cirurgia no cardíaca redueix el risc d’hemorràgia

Un estudi internacional publicat a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine, conclou que l’administració d’àcid tranexàmic en pacients de risc cardiovascular sotmesos a  cirurgia no cardíaca redueix significativament el risc d’hemorràgia i no augmenta substancialment les complicacions cardiovasculars.

Aquests resultats suposen un avenç no només per la salut dels pacients sinó també per al sistema sanitari i la salut pública, disminuint dràsticament el nombre de transfusions necessàries.

Les hemorràgies són un problema habitual en pacients que se sotmeten a cirurgies no cardíaques i sovint causen que els pacients necessitin transfusions de sang. Ara, un estudi multicèntric internacional que ha comptat amb la coordinació a nivell estatal d’investigadores de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, demostra que l’administració d’àcid tranexàmic podria prevenir aquest problema. Els resultats de l’estudi s’acaben de publicar a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine.

L’estudi, liderat pel Dr. Devereaux del Population Health Research Institute, la  McMaster University i el centre de salut Hamilton Health Sciences (HHS) al Canadà, ha comptat amb la participació de 114 hospitals en 22 països diferents. A nivell de l’Estat, l’estudi ha estat coordinat per  la Dra. Mª José Martínez, investigadora Miquel Servet II del grup d’Epidemiologia i Serveis Sanitaris de l’IIB Sant Pau i la investigadora principal a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat la Dra. Pilar Paniagua del Servei d’Anestesiologia i Reanimació i del grup de recerca en Anestesiologia. També han col·laborat en l’estudi altres membres del servei d’Anestesiologia, Infermeria i membres dels serveis de Farmàcia, Cardiologia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Cirurgia general i Cirurgia vascular.

Un fàrmac segur, eficaç i econòmic que podria resoldre alhora un problema de salut i econòmic global

L’àcid Tranexàmic (ATX) es un fàrmac antifibrinolític que s’utilitza per disminuir el sagnat. L’estudi POISE3 n’ha avaluat l’eficàcia i seguretat comparat amb placebo de l’ATX administrat a l’inici i al final de la cirurgia, en pacients amb risc de complicacions cardiovasculars intervinguts de cirurgies no cardíaques. L’estudi ha comptat amb un total de 9.535 pacients, més de 700 a Espanya i 200 a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, sent aquest l’hospital de l’Estat que ha contribuït amb més pacients en aquest estudi, seguit de l’Hospital Clínic Universitari de Valladolid i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron .

Els resultats mostren que l’ATX disminueix significativament la variable principal combinada de sagnat en comparació del placebo i que és un fàrmac segur que no incrementa el risc de trombosi venosa profunda, atac de cor, ictus no hemorràgic o altres complicacions vasculars importants en els 30 dies posteriors a la cirurgia.

La majoria dels pacients que son intervinguts de  cirurgia no cardíaca no reben ATX però amb aquest estudi això podria canviar. Cada any es fan fins a 300 milions de cirurgies a tot el món i el sagnat quirúrgic representa més del 40% de les transfusions . La demanda d’hemoderivats és de fins a 30 milions d’unitats a nivell mundial i els resultats que ara es presenten poden ser rellevants per als sistemes sanitaris a tot el món. POISE-3 identifica que l’ús d’ATX podria evitar anualment més de 8 milions d’esdeveniments hemorràgics amb resultat de transfusió.

En base als resultats de l’estudi la Dra. Maria José Martínez, coordinadora de l’estudi POISE-3 a l’Estat i investigadora de l’Institut de Recerca de Sant Pau – IIB Sant Pau explica que “Incorporar l’administració d’ATX en la pràctica clínica habitual de la cirurgia no cardíaca podria beneficiar la salut dels pacients i també contribuir a un problema de salut global com és la disponibilitat d’hemoderivats i la seva conseqüent despesa econòmica”.


Article de referència

Devereaux PJ, Marcucci M, Painter TW, Conen D, Lomivorotov V, Sessler DI, Chan MTV, Borges FK, Martínez-Zapata MJ, Wang CY, Xavier D, Ofori SN, Wang MK, Efremov S, Landoni G, Kleinlugtenbelt YV, Szczeklik W, Schmartz D, Garg AX, Short TG, Wittmann M, Meyhoff CS, Amir M, Torres D, Patel A, Duceppe E, Ruetzler K, Parlow JL, Tandon V, Fleischmann E, Polanczyk CA, Lamy A, Astrakov SV, Rao M, Wu WKK, Bhatt K, de Nadal M, Likhvantsev VV, Paniagua P, Aguado HJ, Whitlock RP, McGillion MH, Prystajecky M, Vincent J, Eikelboom J, Copland I, Balasubramanian K, Turan A, Bangdiwala SI, Stillo D, Gross PL, Cafaro T, Alfonsi P, Roshanov PS, Belley-Côté EP, Spence J, Richards T, VanHelder T, McIntyre W, Guyatt G, Yusuf S, Leslie K; POISE-3 Investigators. Tranexamic Acid in Patients Undergoing Noncardiac Surgery. N Engl J Med. 2022 Apr 2. doi: 10.1056/NEJMoa2201171. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2201171

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació