ACTUALITAT

NOTICIES

14/11/2022

Un nou biomarcador ajudaria a detectar la placa arterioscleròtica de manera precoç en diabètics

Els nivells de la proteïna α-klotho podrien tenir un paper útil com a biomarcador per ajudar a identificar els pacients amb diabetis tipus 1 que tenen més risc de desenvolupar arteriosclerosi i, amb això, un major risc cardiovascular. Així suggereixen els resultats d’un estudi que publica la revista Cardiovascular Diabetology, liderat per investigadors CIBERDEM del Grup de Recerca en Endocrinologia, Diabetis i Nutrició de l’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, dirigit pel Dr. Dídac Mauricio, cap del Servei d’Endocrinologia del mateix hospital.

Els pacients amb diabetis presenten un risc més elevat de desenvolupar arteriosclerosi, especialment aquells que tenen, a més, problemes renals. Estudis previs ja havien detectat que aquests malalts presentaven nivells alterats de α-klotho. Aquesta proteïna és una de les principals molècules involucrades en el metabolisme mineral, però fins ara s’havia trobat que els seus nivells circulants estaven reduïts en etapes primerenques de la disfunció renal, cosa que s’havia associat amb un risc més gran de desenvolupar malalties cardiovasculars.

“En les persones amb diabetis l’arteriosclerosi és més freqüent en comparació amb la població no diabètica. Per això, és molt important anticipar-se al desenvolupament de les plaques arterioscleròtiques de manera subclínica, és a dir, quan encara no han provocat símptomes”, explica Josep Julve, un dels autors principals de l’estudi a l’IIB Sant Pau.

En aquest estudi els investigadors van analitzar la relació entre els nivells circulants de diferents determinants del metabolisme mineral relacionats amb el metabolisme del calci/fòsfor en relació amb la càrrega d’arteriosclerosi carotídia subclínica en pacients amb diabetis tipus 1. Els resultats demostren que les proteïnes FGF23 i α-klotho presenten alteracions associades a la progressió de la malaltia renal crònica.

En aquesta nova investigació, a diferència d’estudis previs, es va analitzar la relació entre els nivells d’α-klotho en pacients amb diabetis tipus 1 sense cap malaltia renal crònica. Els resultats demostren, per primer cop, que els nivells sèrics d’aquesta proteïna estan augmentats en els diabètics que tenien arterioscleròtica subclínica. A més, els nivells circulants d’α-klotho també es van relacionar amb el nombre de plaques arterioscleròtiques subclíniques en persones sense diabetis, cosa que el postula com un factor de risc independent i, per tant, un potencial biomarcador.

L´investigador comenta que “un dels aspectes més rellevants d´aquest estudi és que l’associació entre els nivells elevats d´α-klotho i el desenvolupament de placa arterioscleròtica es va observar en absència d´una funció renal alterada o nefropatia diabètica establerta”.

A partir d’aquests resultats sorgeixen noves preguntes de recerca que donaran peu a nous estudis, tant clínics com translacionals, per confirmar la importància d’aquesta proteïna com a factor de risc primerenc d’arteriosclerosi subclínica en pacients amb diabetis tipus 1.

En el desenvolupament d’aquest estudi també hi van col·laborar investigadors CIBERDEM del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova – Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRB Lleida) i la Washington University School of Medicine, a Saint Louis, Missouri (Estats Units).

Article de referència

Castelblanco E, Hernández M, Alonso N, Ribes-Betriu A, Real J, Granado-Casas M, Rossell J, Rojo-López MI, Dusso AS, Julve J, Mauricio D. Association of α-klotho with subclinical carotid atherosclerosis in subjects with type 1 diabetes mellitus. Cardiovasc Diabetol. 2022 Oct 11;21(1):207. doi: 10.1186/s12933-022-01640-3. PMID: 36221075; PMCID: PMC9554979

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació