ACTUALITAT

NOTICIES

06/06/2024

Un nou programa redueix la fragilitat en pacients amb cirrosi gràcies a l’exercici i els aminoàcids i els probiòtics

Un innovador estudi liderat pel Servei de Patologia Digestiva de l’Hospital de Sant Pau i en col·laboració amb dels Serveis de Medicina Física i Rehabilitació, Farmàcia i Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau, de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Pau, ha revelat que una combinació d’exercici a casa, aminoàcids de cadena ramificada i probiòtics pot millorar significativament la fragilitat en pacients amb cirrosi. Publicat a la prestigiosa revista Hepatology Communications, aquest estudi obre noves perspectives per a les persones que pateixen aquesta malaltia hepàtica complexa.

Els investigadors, incloent-hi professionals dels Serveis de Medicina Física i Rehabilitació, Farmàcia i Bioquímica, l’Institut de Recerca Sant Pau i l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Pau, es van centrar en la fragilitat, un factor crític que prediu hospitalitzacions, caigudes i mortalitat en pacients amb cirrosi, independentment del grau d’insuficiència hepàtica.

Durant l’estudi, que va involucrar 32 pacients ambulatoris amb cirrosi, es van classificar com a fràgils o prefràgils segons l’Índex de Fragilitat Hepàtica. Aquests pacients es van dividir en dos grups: un grup d’intervenció que va seguir un programa d’exercici a casa, suplements d’aminoàcids de cadena ramificada i probiòtics multiespècies durant dotze mesos, i un grup de control que va rebre l’atenció estàndard.

Els resultats van ser molt prometedors, ja que, els pacients del grup d’intervenció van mostrar una millora significativa en la seva fragilitat, amb una reducció notable en les puntuacions de l’Índex de Fragilitat Hepàtica durant l’any. A més, aquesta intervenció no farmacològica a llarg termini, també va reduir la incidència de caigudes i les visites a urgències.

Aquests descobriments remarquen la importància d’un enfocament holístic en el tractament de la cirrosi, demostrant que les intervencions simples i accessibles poden tenir un impacte important en els resultats de salut i la qualitat de vida dels pacients.

Com a resultat directe dels beneficis observats en l’estudi, aquesta setmana s’ha posat en marxa un nou programa assistencial a l’Hospital de Sant Pau. Aquest programa combina l’exercici a casa mitjançant una aplicació mòbil i l’ús d’aminoàcids ramificats, amb l’objectiu de millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels pacients amb cirrosi. Els Serveis de Patologia Digestiva, Medicina Física i Rehabilitació, i Farmàcia de l’hospital són els responsables d’aquesta iniciativa.

Aquest programa significa un pas important cap a la implementació de noves estratègies de tractament que podrien beneficiar un nombre creixent de pacients amb cirrosi, destacant l’eficàcia d’intervencions no farmacològiques en la millora de la seva salut i benestar.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació