ACTUALITAT

NOTICIES

18/11/2022

Un nou protocol facilitarà l’estudi dels astròcits en diferents malalties neurodegeneratives

El grup de recerca en Neurobiologia de les Demències de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, que dirigeix el Dr. Juan Fortea, ha dissenyat un protocol detallat per a l’enriquiment de vesícules extracel·lulars derivades d’astròcits a partir de plasma humà que ajudarà a millorar l’estudi d’aquestes cèl·lules i explorar el seu paper en el desenvolupament de diferents malalties neurodegeneratives.

Els astròcits tenen funcions molt importants en diversos processos neurològics, per la qual cosa l’estudi del contingut de la de vesícules extracel·lulars derivades d’aquestes cèl·lules podria ser una plataforma interessant per al descobriment de biomarcadors i l’exploració de vies inflamatòries cerebrals de manera no invasiva.

La investigadora principal d’aquest estudi, Natalia Valle, explica que el protocol es va validar després d’una anàlisi detallada dels mètodes d’aïllament de vesícules extracel·lulars i contextualitzar-lo en el camp de la neurologia, en concret, els astròcits.

Les vesícules extracel·lulars són nanopartícules que secreten de manera natural totes les cèl·lules de l’organisme. Contenen molts components cel·lulars, com ara material genètic, proteïnes i metabòlits lipídics que solen reflectir el contingut de la seva cèl·lula d’origen. Aquestes cèl·lules participen en una àmplia gamma de funcions actuant i transferint-ne el contingut a altres cèl·lules en condicions fisiològiques i patològiques.

Donat la seva mida petita aquestes vesícules són capaces de difondre’s a tots els fluids biològics com plasma i líquid cefaloraquidi, des d’on poden seleccionar-se en funció dels marcadors de superfície específics que expressen, reflectint amb exactitud l’ambient del teixit específic del qual procedeixen. Per tant, representen una eina de diagnosi no invasiva excel·lent, i es poden considerar una biòpsia líquida per al descobriment de biomarcadors. Aquest tret és especialment interessant en neurologia.

Actualment, una de les principals limitacions per a l’ús d’aquestes vesícules en recerca és que hi ha una manca d’estandardització de protocols metodològics per aïllar-los. Els investigadors de l´IIB Sant Pau presenten aquest nou protocol detallat que consisteix en un primer aïllament de les vesícules extracel·lulars totals mitjançant precipitació per polímer, seguit d´un segon pas d´immunoprecipitació d´aquestes vesícules.

Article de referència

Valle-Tamayo, N., Pérez-González, R., Chiva-Blanch, G., Belbin, O., Serrano-Requena, S., Sirisi, S., Cervantes González, A., Giró, O., Sánchez-Aced, É., Dols-Icardo, O., Alcolea, D., Carmona-Iragui, M., Jimenez, A., Lleó, A., Fortea, J., Iulita, M. F. Enrichment of Astrocyte-Derived Extracellular Vesicles from Human Plasma. J. Vis. Exp. (186), e64107, doi:10.3791/64107 (2022).

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació