ACTUALITAT

NOTICIES

24/09/2023

Una baixa adherència a la Dieta Mediterrània s’associa amb més freqüència de plaques de greix a les artèries

La dieta influeix en l’acumulació de greix a les artèries. Així ho ha demostrat un recent estudi que confirma que la baixa adherència a la Dieta Mediterrània s’associa amb una major presència de plaques de greix a les artèries, és a dir d’arteriosclerosi. L’estudi, que s’ha realitzat amb la població del projecte ILERVAS, ‘el Bus de la Salut’, amb 8.116 persones, s’ha publicat recentment a la revista Atherosclerosis.

La investigació, liderada conjuntament per investigadors de l’IIB Sant Pau i l’IRBLleida, ha comptat amb la participació de personal investigador l’Atenció Primària de Lleida, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias y Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas, la Washington University School of Medicine dels Estats Units, i altres grups de recerca de l’IRBLleida, l’Hospital Universitari de Lleida i la Universitat de Lleida, entre altres.

“La recerca actual sobre l’associació entre els patrons dietètics i la malaltia ateroescleròtica subclínica (plaques de greix a les artèries) continua sent limitada, i els resultats publicats són inconsistents i fets en poca població” ha explicat la investigadora de la Universitat de Lleida, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i el Centro de Investigación Biomédica en Red en Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), Minerva Granado.

Per aquest motiu es va impulsar aquesta investigació per a avaluar els hàbits alimentaris de la població de Lleida i les seves conseqüències. “Els participants amb malaltia ateroescleròtica són més grans i tenen una major freqüència d’hàbit tabàquic, hipertensió, dislipèmia i perímetre de cintura” ha confirmat Granado, que ha afegit que l’estudi ha demostrat que les persones amb millors hàbits alimentaris relacionats amb la dieta mediterrània presentaven menor nombre de plaques de greix a les artèries, en comparació amb aquelles persones amb baixa adherència a la dieta.

Un altra de les confirmacions de l’estudi és que les dones presentaven una menor freqüència i nombre de plaques ateroescleròtiques. La recerca s’ha realitzat utilitzant el qüestionari Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS) i mitjançant ecografies no invasives per a veure les artèries.

“És important assenyalar que la població que hem estudiat té risc baix o moderat de malaltia cardiovascular, per la qual cosa els resultats no es poden extrapolar completament a la població general i encara menys a poblacions amb altres patologies”, indica Marina Idalia Rojo López, investigadora en Grup d’Endocrinologia, Diabetis i Nutrició de l’Institut de Recerca del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau.

Aquesta experta afegeix que “tot i això, aquestes troballes reforcen l’ús d’estratègies destinades a reduir la malaltia arterioescleròtica mitjançant la promoció de la dieta mediterrània i ressalten la necessitat de comptar amb nutricionistes en tots els nivells d’atenció sanitària”.

Article de referència

Rojo-López MI, Bermúdez-López M, Castro E, Farràs C, Torres G, Pamplona R, Lecube A, Valdivielso JoséManuel, Fernández E, Julve J, Castelblanco E, Franch-Nadal J, Alonso Nú, Granado-Casas M, Mauricio Dí, on behalf of the ILERVAS project collaborators, Miquel E, Ortega M, Barbé F, González J, Barril S, Sánchez-de-la-Torre M, Portero-Otín M, Jové M, Hernández M, Rius F, Godoy P, Alonso MM-, Low adherence to the Mediterranean diet is associated with increased prevalence and number of atherosclerotic plaques in the ILERVAS cohort, Atherosclerosis (2023), doi: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2023.117191.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació