L’IIB Sant Pau guanya tres ajuts internacionals de l’Alzheimer’s Association

L’Alzheimer’s Association finançarà tres projectes de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau en el marc del seu programa internacional de subvencions a la recerca (International Research Grant Program). Els projectes guanyadors estan liderats per Olivia BelbinMiguel Ángel Santos i María Carmona.

El grup dirigit per Olivia Belbin estudiarà el paper del miARN sináptico i el lliurament de miARN d’astròcits a la malaltia d’Alzheimer. La hipòtesi d’aquests investigadors és que la concentració de petites molècules d’ARN està alterada al cervell dels pacients amb aquesta malaltia. A més, un dels seus objectius és comprovar si aquesta alteració es pot detectar a la sang. La identificació del miARN nociu que condueix al mal funcionament de les sinapsis en pacients amb la malaltia d’Alzheimer es podria utilitzar per desenvolupar futures estratègies terapèutiques basades en la correcció d’aquest mal funcionament.

Per la seva banda, Miguel Ángel Santos va obtenir una ajuda per estudiar les bases moleculars de l’efecte protector del bilingüisme davant del deteriorament cognitiu.

Se sap que parlar dues llengües retarda l’aparició de la demència en quatre anys. El coneixement de com el bilingüisme contribueix a la protecció contra els processos fisiopatològics és crucial per a la traducció a futures estratègies que es podrien implementar com una política de salut pública de baix cost que redueixi l’impacte de la demència a tot el món.

Finalment, Maria Carmona Iragui i Maria Florencia Iulita dirigiràn un projecte que pretén trobar biomarcadors inflamatoris de la malaltia d’Alzheimer a la síndrome de Down. Se sap que les persones amb síndrome de Down tenen un risc molt elevat de desenvolupar malaltia d’Alzheimer. Aquestes investigadores volen estudiar la inflamació cerebral en fluids corporals, com el plasma i líquid cefaloraquidi, per tal de buscar biomarcadors o “indicadors de malaltia” que ens ajudin a comprendre els primers canvis associats a la MA. Una eina innovadora que utilitzaran és l’anàlisi de les vesícules extracel·lulars, que són petites partícules lipídiques alliberades per totes les cèl·lules del cos. En concret, volen aïllar aquestes vesícules d’un tipus de cèl·lula cerebral coneguda com a astròcits, que contribueix a la inflamació del cervell en la malaltia d’Alzheimer.

Aquests ajuts es sumen a quatre més que ja estan en marxa en el IIB Sant Pau, atorgats per l’Alzheimer’s Association en anys previs. En concret, Alexandre Bejanin està realitzant l’estudi de la imatge multimodal de la malaltia dels vasos petits en la malaltia de Alzheimer genètica; Oriol Dols-Icardo està avaluant la inflamació perifèrica en persones amb síndrome de Down en diferents etapes de la malaltia d’Alzheimer;  Aranha Mateus treballa amb l’avaluació de microinfarts corticals en individus amb síndrome de Down; i Ignacio Illán Gala estudia l’impacte del sexe biològic al llarg de la degeneració del lòbul frontotemporal esporàdic i genètic.

Darrera actualització: 31 de agost de 2022

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació