L’Institut de Recerca Sant Pau i el Banc de Sang i Teixits signen un acord per impulsar la recerca en teràpies avançades

L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i el Banc de Sang i Teixits (BST) han signat un acord de col·laboració destinat a impulsar el desenvolupament i la producció de medicaments innovadors.

L’acord, que representa una aliança pionera entre dues institucions capdavanteres en el camp de la salut, estableix les bases per a la creació d’un node conjunt que comptarà amb instal·lacions preparades per a la producció de teràpies avançades, incloent-hi les cèl·lules CAR-T.

En el marc d’aquest conveni, l’IR Sant Pau es compromet a fer partícip al Banc de Sang i Teixits de les produccions dels seus CAR-T en assaigs clínics, consolidant-los com a instal·lació alternativa d’aquestes teràpies avançades.

La firma d’aquest acord representa un pas fonamental cap a la consecució d’objectius comuns en la recerca i el desenvolupament de teràpies avantguardistes. Amb aquesta col·laboració, es fusionen els coneixements tècnics del BST amb l’expertesa en investigació de l’Institut Sant Pau, tot potenciant la capacitat d’innovació en el camp de les teràpies avançades.

Una de les funcions principals del Banc de Sang i Teixits és el de posar al servei dels equips d’investigació d’arreu, l’expertesa professional i la capacitat de fabricació de medicaments de teràpia avançada, amb el coneixement que li atorguen unes instal·lacions úniques al país, amb 10 sales blanques i una trajectòria líder en avenços tecnològics dedicats a donar servei aquest tipus de teràpies des de fa més de 15 anys.

La seu central del BST disposa del laboratori, els aparells i la tecnologia necessàries, especialment els tancs de criopreservació, per poder mantenir aquests medicaments de teràpia avançada, i sobretot, dels experts capacitats per manipular aquests productes. Un model en xarxa d’expertesa que ha estat pioner a implantar les teràpies innovadores contra el càncer a tota la xarxa pública d’hospitals.

El Dr. Jordi Surrallés, director de l’IR Sant Pau, ha destacat la importància d’aquesta aliança: “Aquest acord representa una oportunitat única per avançar en el camp de la medicina personalitzada i les teràpies avançades. Estem convençuts que, junts, aconseguirem fites importants per impulsar la recerca i millorar la salut i el benestar dels pacients.”

Per la seva banda, la directora general del Banc de Sang i Teixits, Anna Millan Álvarez, subratlla que l’acord signat és la consolidació d’una relació de col·laboració entre ambdues institucions de fa molts danys, i gràcies a la qual “hem aconseguit fites en el camp de la recerca que ajuden a situar l’ecosistema català d’innovació en salut i teràpies avançades al capdavant”.

Ha afegit que, “aliances com les que mantenim amb l’Institut de Recerca Sant Pau, ens ajuden com a país a continuar actuant de motor de les teràpies avançades més enllà de l’àmbit català i a treballar per aportar noves solucions amb la medicina feta partir de teràpia cel·lular, que aporta esperança a molts pacients pels quals fins ara no hi havia tractaments eficaços, com són certs tipus de càncers”.

Els equips de treball de les dues institucions ja han començat a coordinar-se per a posar en marxa els primers projectes que marcaran un abans i un després en el camp de les teràpies avançades.

 

UNA NOVA ETAPA DE COL·LABORACIÓ

L’IR Sant Pau i el BST ja van signar un conveni previ per la posada en marxa la Sala Blanca de Sant Pau. L’acord va servir de marc per dissenyar els procediments i acreditar-la per a la fabricació de medicaments en teràpies avançades.

La Sala Blanca de l’IR Sant Pau compta amb la certificació de compliment de Normes de Correcta Fabricació de Medicaments de Teràpia Avançada, emesa per part de l’Agencia Española de Medicamentos i Productos Sanitarios (AEMPS), obtinguda inicialment l’any 2020 i renovada el 2022, duplicant la seva capacitat de producció.

“Ara comencem una nova etapa de col·laboració amb el BST per posicionar-nos ambdues institucions per la futura producció de medicaments avançats ampliant horitzons més enllà de la recerca, de cara a poder arribar a tots els pacients que ho necessitin”, afegeix el Dr. Surrallés.

L’IR Sant Pau ha desenvolupat fins ara dos medicaments CAR-T acadèmics: HSP-CAR30 i HSP-CAR19M. El 2020 es va iniciar el primer assaig amb un medicament d’immunoteràpia CAR-T, pioner a Europa, per al tractament del limfoma de Hodgkin clàssic i limfoma no-Hodgkin T CD30+ en recidiva o refractari, en col·laboració amb la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras. Aquest medicament es troba actualment en fase II de recerca i constitueix el primer medicament d’immunoteràpia CAR-T30 (acadèmic), totalment produït a Sant Pau, cosa que ha atret pacients de diversos països, com Itàlia, Àustria, Polònia, Rússia, entre altres.

Per altra banda, en l’actualitat està en marxa un assaig clínic amb el seu segon medicament de teràpia avançada acadèmic, produït i desenvolupat íntegrament a Sant Pau, el HSP-CAR19M. Aquest medicament es caracteritza per estar enriquit en limfòcits T de memòria, més duradors en el temps, amb l’objectiu de tenir més eficàcia contra la malaltia i s’està administrant a pacients amb els tipus de limfoma b més freqüents (limfoma B difús de cèl·lula gran, limfoma fol·licular, limfoma de cèl·lules del mantell) que no han respost a altres tractaments.

L’assaig clínic, promogut, coordinat i dirigit des de Barcelona pel Dr. Javier Briones, director del Grup de Recerca d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica a l’IR-Sant Pau i cap de la Unitat d’Hematologia Clínica del Servei d’Hematologia a l’Hospital de Sant Pau, col·labora el Servei d’Hematologia de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, en el marc de la Xarxa de Teràpies Avançades, una de les Xarxes de Recerca Cooperativa Orientades a Resultats en Salut (RICORS) impulsades per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).

En aquest projecte, que ha rebut un ajut de 2 milions d’euros per part de la Fundació “la Caixa”, també hi col·laboren l’ISCIII, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Sant Pau, que forma part del projecte europeu T2Evolve, és un dels centres acreditats a l’Estat que compten amb autorització per utilitzar medicaments CAR-T, per part de la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia que depèn del Ministeri de Sanitat. Aquest centre disposa d’instal·lacions de primer nivell, així com de professionals altament qualificats i especialitzats, fet que permet desenvolupar projectes d’immunoteràpia CAR-T únics a Europa.

Darrera actualització: 27 de febrer de 2024

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació