Neix un nou grup de recerca a Sant Pau sobre intel·ligència artificial aplicada a la medicina

L’Institut de Recerca Sant Pau anuncia la creació del nou grup de recerca en Imatge mèdica avançada, intel·ligència artificial i teràpia guiada per imatges. El Dr. Josep Munuera, investigador amb una àmplia trajectòria en l’ús de la intel·ligència artificial aplicada a la medicina i director del Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital Sant Pau, liderarà aquest projecte transversal i multidisciplinari que busca anar més enllà de les especialitzacions tradicionals.

L’enfocament d’aquest nou grup va més enllà dels corrents tradicionals en integrar experts de diverses disciplines mèdiques i tecnològiques, tant de l’institut de recerca com de l’hospital. Aquest projecte s’estructura en dos vessants principals: la primera es centra en la imatge vascular quantitativa, explorant mètodes més efectius per extreure i analitzar dades. La segona es basa en l’ús de la intel·ligència artificial generativa en radiologia i imatge mèdica, obrint noves possibilitats en l’anàlisi de dades i la seva transformació.

La imatge mèdica és crucial en la recerca de pràcticament totes les especialitats mèdiques. L’aplicació de la intel·ligència artificial maximitzarà el potencial de les dades obtingudes mitjançant proves d’imatge, contribuint de forma important a l’avanç de la recerca i, per tant, a la millora de la pràctica clínica”, indica el Dr. Munuera.

La fortalesa d’aquest grup radica precisament en la seva naturalesa transversal, heterogènia i multidisciplinària. “Convidem investigadors de diferents àrees de l’institut a unir-se i crear un entorn de col·laboració únic. Tot i que la radiologia i la imatge mèdica són fonamentals, volem trencar amb el sitjam de coneixement i fomentar la col·laboració entre professionals de totes les especialitats com visió per computador, física o bioenginyeria, així com diverses branques mèdiques, permetent una col·laboració integral i enriquidora. La imatge mèdica és un univers únic de dades, i volem que els nostres experts explorin totes les seves potencialitats”, emfatitza aquest investigador.

A més, el nou grup no es limitarà a la investigació interna, sinó que també oferirà consultoria a altres grups de recerca tant de dins com de fora de l’institut. “La visió és àmplia, abastant des del paper de la imatge en les malalties específiques fins a l’aplicació de la intel·ligència artificial en la planificació quirúrgica i el disseny d’imatges en 3D, el diagnòstic i el tractament de múltiples malalties”.

El Dr. Munuera explica que la imatge mèdica és una eina transversal en la recerca de pràcticament totes les especialitats mèdiques i, ara, l’aplicació de la intel·ligència artificial servirà per aprofitar el potencial de les dades que s’obtenen mitjançant les proves d’imatge i aconseguir el seu màxim rendiment. “És cert que aquest grup abasta molts àmbits, però també aporta el valor d’integrar-los tots en benefici de la recerca”.

UNA TRAJECTÒRIA DESTACADA

El Dr. Josep Munuera és un referent en la recerca de la intel·ligència artificial aplicada a la medicina. Aquest radiòleg es va especialitzar en neuroradiologia a l’Hospital del Mar el 2005. Va treballar com a adjunt de neuroradiologia als Hospitals Vall d’Hebron i Sant Pau entre els anys 2005 i 2012. Posteriorment, va ser cap de la Unitat de Ressonància magnètica a l’Hospital Germans Trias i Pujol de 2012 a 2016; director de Salut a l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (CatSalut) de 2016 a 2017 i, més tard, cap del Departament de Radiologia a l’Hospital Sant Joan de Déu, de 2017 a 2023. Des d’abril de 2023, és director del Servei de Radiologia a l’Hospital de Sant Pau.

La seva tasca acadèmica i professional s’ha centrat en l’estudi de la neuroradiologia, especialment en malalties cerebrovasculars en adults i en el desenvolupament innovador de biomarcadors d’imatge. És autor de 85 articles científics i 11 capítols de llibres. Ha liderat diversos projectes nacionals i internacionals, com el programa Expert3D (EIT Health Campus durant 3 anys consecutius), CARONTE per a eines d’avaluació de risc cardiovascular en pacients oncològics pediàtrics (Next Generation) i Vasculomics, un sistema de suport a la presa de decisions clíniques per avaluar malalties vasculars cerebrals pediàtriques, destacant el seu compromís amb la integració de tecnologies d’IA i aprenentatge automàtic en radiologia per millorar la precisió i eficàcia dels diagnòstics i tractaments mèdics. Actualment, dirigeix el curs de postgrau “Expert3D: IA i 3D en salut” a la Universitat Politècnica de Barcelona.

Amb l’impuls d’aquest nou grup de recerca, Sant Pau es consolida com un referent en la integració de la intel·ligència artificial i la imatge mèdica i refrenda el seu compromís no només avançar en la recerca en aquest camp, sinó també en millorar l’aplicació clínica de la imatge mèdica.

Darrera actualització: 06 de març de 2024

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació