Un estudi de l’IIB Sant Pau, escollit el millor manuscrit de l’any al Congrés de Cirurgians Neurològics

El comitè científic del Congrés de Cirurgians Neurològics (CNS) ha triat un estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau com a millor manuscrit de l’any 2022 a l’àrea de Cirurgia neurofuncional i estereotàxica. Es tracta d’un estudi publicat a la revista Neurosurgery, els autors principals del qual són Juan Ángel Aibar-Durán, del Servei de Neurocirurgia, i Francisco Javier de Diego, del servei de Psiquiatria d’aquest hospital.

Aquesta reunió científica s’ha celebrat del 7 a l’11 d’octubre a la ciutat de San Francisco, Estats Units, i és una de les dates obligades de l’especialitat que congrega els especialistes més destacats de països de tot el món per abordar les novetats científiques a el camp de la neurocirurgia.

El treball, dirigit per Joan Molet, analitza els resultats a llarg termini de l’estimulació cerebral profunda per al tractament dels pacients amb depressió major que no van mostrar resposta als tractaments convencionals. A més, aporta pistes noves sobre els mecanismes d’acció d’aquest tipus de cirurgia.

Segons explica el Dr. Aibar-Durán, als 5 anys de seguiment, dels pacients amb depressió refractària inclosos en aquest estudi, un 80% va mostrar millora, per la qual cosa es va poder concloure que aquesta cirurgia és clarament eficaç en alguns pacients.

Actualment, l’estimulació cerebral profunda està aprovada en alguns països per al tractament d’alguns trastorns com la distonia, els tremolors o la malaltia de Parkinson.

Sant Pau és el centre líder a Espanya i un dels principals referents a tot el món en aquest tipus de cirurgia i és l’únic centre públic on s’ofereix la neuromodulació com a alternativa en alguns pacients seleccionats amb depressió greu refractària. Actualment s’està provant també en altres indicacions, com ara el tractament de l’esquizofrènia.

Article de referència

Aibar-Durán, Juan Ángel MD*; Rodríguez Rodríguez, Rodrigo MD*; de Diego Adeliño, Francisco Javier MD, PhD; Portella, María J. MD, PhD; Álvarez-Holzapfel, María Jesús MD*; Martín Blanco, Ana MD; Puigdemont Campos, Dolors MD; Molet Teixidó, Joan MD, PhD*. Long-Term Results of Deep Brain Stimulation for Treatment-Resistant Depression: Outcome Analysis and Correlation With Lead Position and Electrical Parameters. Neurosurgery: January 2022 – Volume 90 – Issue 1 – p 72-80 doi: 10.1227/NEU.0000000000001739

Darrera actualització: 13 de octubre de 2022

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació